Licitație pentru construcția conductei care ar putea alimenta cu gaze peste 12.000 de gospodării, firme și instituții din Caraş-Severin

 

Transgaz a scos la licitaţie contractul pentru construcţia conductei de transport gaze pe direcția Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa, în lungime de 180 de kilometri. Fondurile vor fi asigurate inclusiv din surse europene, respectiv din Fondul pentru Modernizare.

 

Municipiul Caransebeş, orașul Băile Herculane și comunele Topleţ, Mehadia, Cornea, Domaşnea, Teregova, Armeniş, Slatina Timiş, Bucoşniţa, Buchin, Turnu Ruieni și Obreja sunt localitățile din Caraș-Severin prin care va trece noua conductă de transport gaze Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa ce va fi realizată de Societatea Națională de Transport de Gaze Naturale Transgaz.

 

Contractul pentru construcția conductei a fost scos astăzi la licitație, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Mergem mai departe cu dezvoltarea infrastructurii energetice. A fost făcut un nou pas pentru construcția conductei de transport a gazelor naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa. Transgaz a scos la licitație contractul pentru construcția conductei, care va avea o lungime de 180 de kilometri, iar fondurile vor fi asigurate inclusiv din Fondul pentru Modernizare. În august 2022 am semnat autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale, care prevede inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică. Este un proiect important și o piesă vitală pentru a diversifica rutele de transport către Vest și pentru a face din România un hub energetic”. Proiectul de investiții „Conductă de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa” a fost declarat de Guvern proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

 

Directorul general al Transgaz, Ioan Sterian, anunța la Reșița, în august 2021, că lucrările ar urma să înceapă în primăvara anului 2022, după încheierea procedurii de achiziție publică a lucrărilor de execuție, și că „ar trebui să le finalizăm în semestrul al doilea al anului 2024”. Termen care, ținând cont că abia acum se ține licitația, pare imposibil de respectat.

 

În Caraș-Severin, prin realizarea acestei conducte se poate asigura alimentarea cu gaze naturale a aproximativ 12.000 consumatori casnici, 136 de instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale) și a aproximativ 231 de agenți economici din 13 localități – Caransebeş, Băile Herculane, Topleţ, Mehadia, Cornea, Domaşnea, Teregova, Armeniş, Slatina Timiş, Bucoşniţa, Buchin, Turnu Ruieni și Obreja. La aceștia se adaugă alți 15.500 de consumatori casnici, 113 agenți economici și 94 de instituții publice din județul Mehedinți – Orșova, Prunișor, Husnicioara, Căzănești, Sisești, Ilovăț, Bâlvănești, Godeanu, Balta, Podeni, Cireșu și Ilovița.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available