Masca, obligatorie în Caraș-Severin? Hotărâre a autorităților județene… de-ți stă mintea-n loc!

În timp ce în unele județe, până acum doar 7 la număr, comitetele pentru situații de urgență au luat hotărâri ce stipulează clar obligativitatea purtării măștilor de protecție (medicale sau improvizate) în spațiile publice, în Caraș-Severin, CJSU a adoptat o hotărâre care ne bagă pe toți în ceață!

„În urma şedinţei din 06.04.2020, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat o măsură suplimentară pentru limitarea răspândirii COVID-19. Începând de marţi, 07 aprilie 2020, reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale şi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniul punerii în aplicare a Ordonanţelor Militare nr. 1-7/2020 au obligaţia de a aduce la cunoştinţă locuitorilor judeţului şi persoanelor care tranzitează judeţul, necesitatea acoperirii feţei (nas, gură) cu orice materiale de protecţie de unică folosinţă sau reutilizabile (măşti, măşti improvizate, eşarfe sau alte accesorii vestimentare) în vederea reducerii riscului epidemiologic de transmitere a virusului SARS-CoV-2”, informează, astăzi, Instituția Prefectului printr-un comunicat de presă.

Pe lângă faptul că nu este deloc clar dacă purtarea măștii este obligatorie, în această hotărâre nu se face nicio referire la locurile unde s-ar aplica această măsură. Doar în spațiile publice deschise (pe stradă) sau și în cele închise? În mijloacele de transport în comun? La volan? La locul de muncă?

Am cerut detalii Instituției Prefectului și am fost lămuriți buștean: „Hotărârea este exact cum vedeți scris în comunicat”. Altfel spus, CJSU a luat o hotărâre de râsu-plânsu! Polițiștii și jandarmii sunt obligați, așadar, să spună oamenilor că este necesar să poarte măști. Dar dacă oamenii nu au mască? Sau dacă nu vor să poarte așa ceva pe motiv că actele normative în vigoare nu prevăd asta, ce se întâmplă? Vor fi sancționați? Dacă da, cu ce drept? În baza a ce, domnilor de la CJSU, acest comitet județean parcă format la apelul de seară al vreunui comandant a cărui primă urgență mai degrabă este mersul la piață. La piață, la Caransebeș.

Piața Gugulanilor va fi redeschisă

În aceeași ședință, CJSU a mai decis că, având în vederea apropierea Sfintelor Sărbători Pascale, toate unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Caraş-Severin trebuie să asigure activitatea pieţelor agroalimentare.

În acest sens, „primarii împreună cu administratorii pieţelor agroalimentare au obligaţia de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanţă socială între producătorii agricoli, comercianţi şi cumpărători. Comercianţii şi producătorii agricoli aflaţi în pieţele agroalimentare sunt obligaţi să adopte măsuri de protecţie împotriva răspândirii COVID-19, respectiv să poarte mănuşi şi măşti. Reprezentanţii IPJ, IJJ şi OPC vor verifica de mai multe ori pe zi, respectarea condiţiilor de desfăşurare a activităţilor de vânzare şi vor aplica sancţiuni de îndată persoanelor care se fac vinovate de nerespectarea hotărârii şi a ordonanţelor militare. DSV va asigura expertiza produselor alimentare de origine animală şi non-animală”, informează Instituția Prefectului, măcinată cu siguranță de grija cetățenilor din Caransebeșul ministerial, acolo unde municipalitatea condusă de Felix Borcean a închis Piața Gugulanilor. În ciuda indicațiilor transmise de conducerea județului.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite