UPDATE. Membrii Guvernului și parlamentari, în autoizolare din cauza coronavirusului

Toţi membrii Biroului Permanent Naţional al PNL și membrii Guvernului vor intra în izolare la domiciliu sau în alte locații din capitală, după ce senatorul liberal Vergil Chiţac a fost diagnosticat pozitiv cu coronavirus, a anunţat, azi, preşedintele PNL Ludovic Orban.

„În timpul reuniunii Biroului Executiv, domnul ministru Victor Costache a confirmat faptul că un coleg de-al nostru, domnul senator Vergil Chiţac, a fost diagnosticat pozitiv. Adică este infectat cu COVID-19. Am decis că, având în vedere că senatorul Vergil Chiţac a participat la reuniunea Biroului Politic Naţional, toţii membrii Biroului Politic Naţional se vor izola la domiciliu, în conformitate cu deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. De asemenea, toţi senatorii au obligaţia să se izoleze. Nu aşteptăm ancheta epidemiologică. Atât timp cât există cel mai mic risc ca vreun membru al Biroului Politic Naţional care a participat la şedinţă să fie purtător al coronavirus, se izolează la domiciliu şi solicităm diagnosticarea rapidă”, a declarat Orban la Parlament.

Premierul interimar a solicitat ministrului Sănătăţii să creeze rapid un mecanism de derulare a anchetelor epidemiologice pentru toţi liderii PNL care s-au întâlnit recent.

„De asemenea, nu vom aştepta diagnosticele şi vom fi la dispoziţia medicilor epidemiologi pentru a putea derula ancheta epidemiologică cu toate persoanele cu care am intrat în contact, astfel încât să se poată dispune de urgenţă măsura de izolare la domiciliu”, a adăugat Orban, potrivit Agerpres. Premierul a explicat că nu se va mai duce la consultări la Cotroceni: „Cum să mă duc, să-l expun pe președinte?”

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că se va autoizola într-o locaţie separată a ministerului, în care i se vor pune la dispoziție toate conexiunile şi dispozitivele tehnice pentru a coordona activitatea MAI.

Toți membrii Guvernului vor fi testați azi pentru COVID-19. Ei vor fi izolați la domiciliu sau în alte locații din București. Ludovic Orban a anunțat că se va autoizola la Vila Lac 1 din capitală. Președintele Klaus Iohannis intenționează să facă prin teleconferință consultările cu partidele politice programate azi pentru desemnarea unui premier.

UPDATE 1, ora 15.40

La finalul consultărilor cu partidele politice parlamentare, președintele României a anunțat că a primit o singură propunere pentru funcția de premier: Ludovic Orban. Acesta a devenit astfel premier desemnat să formeze un Cabinet care ar putea ajunge la votul de învestitură chiar mâine, a zis Iohannis.

„Avem în momentul de față un guvern în funcțiune. Guvernul Ludovic Orban, care a lucrat foarte serios și foarte bine indiferent dacă a fost cu puteri depline sau interimar. Am luat împreună măsurile cele mai potrivite la timpul potrivit. Este de neimaginat să schimbăm totul peste noapte, fiindcă atunci nimic n-ar mai funcționa. Așadar, singura opțiune pe care am primit-o este Ludovic Orban și l-am desemnat pentru poziția de prim-ministru al guvernului. Am promisiuni că se vor implica în Parlament pentru a trece în foarte scurt timp posibil deja mâine, să avem votul de învestire al Guvernului Orban, un vot care se va da în condiții speciale. Mă aștept de la toate partidele să fie parte a acestui efort comun, în așa fel încât să ne concentrăm pe combaterea coronaviruslui”, a declarat președintele României.

UPDATE 2, ora 17.22

Audierile vor avea loc mâine, 14 martie, de la ora 9, în regim special: fie prin telefon, fie prin videoconferință. La ora 10, tot mâine, ar urma votul de învestitură, și acesta în regim special. Până acum, principalele partide au anunțat, prin liderii lor, că vor vota Guvernul Orban. Singura excepție este un partid mic, al cărui nume nici măcar nu merită amintit în acest context.

UPDATE 3, ora 23.58: Analize coronavirus: Rezultat pozitiv la Caransebeș și negativ la Marcel Vela

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite