Ministrul desemnat Ion Marcel Vela a primit aviz favorabil pentru Afacerile Interne din partea comisiilor reunite pentru Apărare ale Camerei Deputaților și Senatului. După liberal, al doilea care a reușit să se evidențieze azi a fost președintele de ședință, Ion Mocioalcă.
17 voturi „pentru” și 10 „împotrivă” primise Marcel Vela în octombrie 2019, după audierile din cadrul acelorași comisii reunite, pentru aceeași funcție, de ministru al Afacerilor Interne, dar în Cabinetul Orban 1. Tot 17 voturi „pentru” a primit și azi, la aproape 5 luni distanță, dar cu numai 5 voturi „împotrivă” plus două abţineri, pentru aceeași funcție, însă în Cabinetul Cîțu.
Singura sincopă a lui Vela rămâne aceea de luna trecută, la (des)facerea Guvernului Orban 2, liberalul primind doar 9 voturi „pentru”, cu 15 „contra” și 4 abțineri. Dar atunci „s-a votat politic”, pe când acum „a fost un vot profesionist”, este explicația firească oferită de Marcel Vela. În acest sens, cu siguranță că absențele de azi au fost tot profesioniste, dacă ar fi să-l parafrazăm pe ministrul interimar (și desemnat).
Tot profesioniste trebuie să fi fost și explicațiile date azi, la începutul și la finalul audierii, de către președintele de ședință, deputatul social-democrat de Pro România Ion Mocioalcă. Nimeni altul decât adversarul politic nr. 1 al liderului liberal Marcel Vela din Caraș-Severinul ultimilor 8 ani. „Poate chiar nu vă mai punem nicio întrebare, dar probabil ar fi prea mult asta, ne-ar acuza presa și colegii de blat, ceea ce nu ar fi adevărat”, a spus Mocioalcă în deschidere, lăsând de înțeles că întrebările nu-și mai prea au rostul, la a treia audiere a lui Vela.
Pentru ca Mocioalcă să fie cu adevărat explicit când s-a trecut la vot: „Mulțumim foarte mult, domnule ministru! Se vede un progres pe care l-ați făcut de la prima audiere până acum. Eu din nou o să fiu consecvent, pentru că v-am votat de fiecare dată (mai puțin… data trecută, când Mocioalcă a lipsit din sală înaintea votării majoritar negative, n.r.), și o să propun colegilor mei un aviz favorabil. Cine este pentru?”, iar printre primii care au sărit cu mâna sus s-a aflat chiar și „deputatul mitralieră” Cătălin Rădulescu. Unul dintre pesediștii pe care Vela nu s-a ferit să-i satisfacă în cele 50 de minute ale rundei de întrebări și răspunsuri.
În cele trei zile de audieri, miniștrii desemnați să facă parte din Guvernul Cîțu au primit 9 avize pozitive și 7 negative. Votul de învestitură în plenul reunit al celor două Camere parlamentare va fi programat săptămâna viitoare, probabil pe 12 martie. După care, ca să continuăm cu anticipările, vor începe discuțiile despre un eventual Guvern Orban 3. Cu Guvernul Orban 1 în continuare la timonă.