Mobilizare împotriva COVID-19 și în Caraș-Severin

Prefectul Cristian Gâfu a convocat azi Comitetul pentru Situații de Urgență Caraș-Severin pentru a participa la videoconferința organizată de către Ministerul Afacerilor Interne, videoconferință ce a avut ca obiect luarea măsurilor necesare creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus COVID-19, aflăm dintr-un comunicat de presă semnat în această seară de prefectul Gâfu.

„La videconferință au participat domnul ministru Marcel Vela, domnul ministru Victor Costache, domnul ministru Ionuț Stroe, domnul ministru Lucian Nicolae Bode, domnul subsecretar de stat Raed Arafat, domnul prof. dr. Adrian Streinu-Cercel și alți reprezentanți ai mai multor ministere angrenați în ampla acțiune de combaterea a infecției cu coronavirus.

În cadrul videoconferinței care a avut loc luni, 24.02.2020, domnul ministru al afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a prezentat Hotărârea de Guvern privind aprobarea măsurilor necesare creșterii capacității de intervenție în prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul Coronavirus, adoptată în urma ședinței grupului de suport tehnico-științific care funcționează ca organism de suport al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență”, informează Cristian Gâfu.

Măsuri stabilite

În vederea prevenirii și combaterii infecției cu noul coronavirus COVID-19 au fost stabilite mai multe măsuri, dintre care în comunicatul de presă sunt amintite următoarele:

  • Instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia din cele 11 comune: Vo’ Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano în care autoritățile italiene au instituit carantina și izolarea la domiciliu a persoanelor care sosesc în România din regiunea Lombardia și Veneto (situate în afara zonelor în care s-a instituit carantina). Lista cu zonele afectate de noul Coronavirus va fi actualizată de Ministerul Sănătății.
  • Urmează să fie emisă o Hotărâre de Guvern pentru alocarea resurselor financiare din Fondul de rezervă pus la dispoziția Guvernului necesare ministerelor pentru instituirea măsurilor de carantinare, de salarizare și cele aferente realizării materialelor de informare.
  • Desemnarea de către DSU, IGSU, INSP, MS și MAPN a unor experți care să facă parte dintr-un grup de lucru în scopul stabilirii unor posibile scenarii de acțiune în funcție de evoluția infecției.
  • Instituirea unei linii telefonice, gestionată de Ministerul Sănătății, dedicate apelanților care solicită informații referitoare la infecția cu Coronavirus (manifestare, simptome, evoluție, măsuri de protecție etc.).
  • Înființarea unui grup de comunicare strategică sub coordonarea DSU cu reprezentanți din toate instituțiile implicate.

Extinderea campaniei de informare

În cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență Caraș-Severin, reprezentanții acestuia au discutat și analizat aspectele și măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus (COVID-19).

„Principalele aspecte discutate au fost cele cu privire la suplimentarea măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontieră terestre, fluviale. Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul instituției.

Reprezentanții comitetului pentru situații de urgență au luat act de solicitarea domnului ministru Marcel Vela cu privire la informarea populației prin extinderea campaniei de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, precum și măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate.

Tot în cadrul videconferinței domnul Ministrul al Sănătății Victor Costache, a făcut un apel la calm pentru populație și a precizat că, în acest moment, nu există înregistrat niciun caz de coronavirus în România, a mai precizat   că sa lucrat  și că se lucrează la achiziția materialelor de urgență”, transmite prefectul Cristian Gâfu.

În cadrul Comitetului pentru situații de urgență, reprezentanții acestuia au discutat și aspectele privind identificarea și a altor spații necesare carantinării de către autoritățile administrativ teritoriale, se mai spune în comunicatul de presă primit la redacție în această seară.

CITEȘTE ȘI: Măsuri împotriva coronavirusului, în Caraș-Severin

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite