Noi nume legendare la Gărâna Jazz Festival 2022. Unul dintre cei mai buni chitariști ai planetei va cânta pentru prima oară în Poiana Lupului

 

Organizatorii Festivalului Internațional de Jazz de la Gărâna au anunțat noi nume pentru ediția din acest an ce se va desfășura în perioada 7 – 10 iulie. Astfel, Charles Lloyd, Bill Frisell, Frank Gambale, Soft Machine și ADHD se alătură artiștilor deja cuprinși în programul Gărâna Jazz Festival XXVI.

 

După Liv Warfield Band (SUA), Arne Jansen Trio (Germania), Svante Henryson’s Back to Base (Suedia), Verneri Pohjola Quartet (Finlanda), Kari Ikonen Trio (Finlanda), Alexi Tuomarila Trio (Finlanda), Mathias Eick Quartet (Norvegia), Per Mathisen’s „Heavy Weather” (Norvegia, Austria, Cehia, Ungaria, Slovacia) și Eivind Aarset Quartet (Norvegia), alte nume mari ale jazz-ului mondial au confirmat participarea la cel mai important festival de jazz open air din Europa Centrala și de Est –  Gărâna Jazz Festival.

 

„Programul pentru Gărâna Jazz Festival XXVI din perioada 7 – 10 iulie 2022 se conturează și se amplifică, reunind alți muzicieni legendari, îndrăgiți și mult așteptați de public”, au anunțat, astăzi, organizatorii, care urmează să definitiveze în scurt timp line-up-ul pentru această ediție.

 

CITEȘTE ȘI: Reșița, pe harta evenimentelor muzicale de clasă. Au fost puse în vânzare biletele la concertul-eveniment al artistului american Gregory Porter

 

În prima zi de festival, joi, 7 iulie, va reveni pe scena Gărâna Jazz Festival legendarul saxofonist Charles Lloyd cu The Marvels, alături de celebrul chitarist Bill Frisell. „Cei doi muzicieni au cântat de două ori la Gărâna Jazz Festival, cu propriile proiecte: Charles Lloyd în 2008 și 2013, Bill Frisell în 2013 și 2017. Ediția a XXVI-a îi aduce pentru a treia oară aici, de această dată împreună, pentru un concert sperăm de neuitat”, transmit organizatorii.

 

Sâmbătă, 9 iulie, Frank Gambale, considerat de Chick Corea „unul dintre cei mai buni chitariști ai planetei”, va cânta pentru prima oară în Poiana Lupului. Despre Frank Gambale, organizatorii festivalului spun că „este un geniu incontestabil, creator al tehnicii sweep picking, pe care a ridicat-o la o formă de artă și care continuă să inspire generații de muzicieni, Pat Metheny fiind unul dintre ei. În concertele lui Gambale, energia muzicală atinge deseori cote incendiare. Virtuoz chitarist australian, câștigător de Grammy, Frank Gambale a adunat sub titulatura All Star Band pe unii dintre cei mai prețioși colaboratori ai săi din ultimii ani: Hadrien Feraud, basistul care a concertat cu celebra trupă Vigil condusă de Chick Corea; pe fabulosul baterist Gergo Borlai (Tribal Tech, Al Di Meola) și pe tânărul pianist, câștigător al premiului publicului la Montreux Jazz Festival, Jerry Léonide. Împreună, cei patru muzicieni abordează funk, jazz și jazz-rock, într-un jazz fusion show care uimește constant publicul din întreaga lume”.

 

Tot în premieră, duminică, 10 iulie, pe scena Gărâna Jazz Festival vor urca islandezii de la ADHD – Tómas Jónsson (keyboards), Ómar Guðjónsson (chitară, bass), Óskar Guðjónsson (saxofon) și Magnús Trygvason Eliassen (baterie, percuție) – pe care organizatorii îi prezintă drept „patru jazz-vikingi din Reykjavík a cărora muzică – un mix de jazz, ambient, folk și indie – a câștigat admirația criticilor și a numeroși melomani din întreaga Europă. Energia din concertele lor a fost asemuită cu cea a vulcanilor din țara lor natală: energia se concentrează mai întâi în interior, pentru a erupe cu mai multă intensitate și forță. Peisaje sonore vaste, hipnotice, melodii melancolice se împletesc cu sonorități psihedelice de orgă. Se spune că după un concert ADHD putem înțelege mai bine de ce islandezii supraviețuiesc iernilor lungi și înghețate – pur și simplu pentru că își produc energia din ei înșiși”.

 

CITEȘTE ȘI: Zilele Filmului LUX, la Cinema Dacia din Reșița! Intrarea publicului este liberă

 

În aceeași zi, duminică, 10 iulie, Soft Machine, una dintre cele mai faimoase trupe britanice avant/jazz-rock, aflată în turneul care celebrează 55 de ani de la debut, va onora scena festivalului cu prezența sa. Soft Machine îi are astăzi ca membri pe John Etheridge (chitară) și John Marshall (tobe), Theo Travis (saxofon) și Fred Thelonious Baker (bass). „În timp ce membrii Soft Machine s-au schimbat de multe ori de-a lungul deceniilor, spiritul muzical al trupei a rămas intact. Apetitul pentru aventură, ușurința cu care pendulează între jazz fusion progresiv și muzica ambientală, între muzica psihedelică, jazz-rock improvizat și free jazz sunt calitățile care s-au transmis de la o componență la alta, conservând unicitatea Soft Machine”, transmit organizatorii.

 

Din programul festivalului nu vor lipsi nici concertele de la Biserica Catolică din Văliug. Seria acestora va fi deschisă vineri, 8 iulie, la ora 11.00, de către violoncelistul francez Vincent cu un concert solo intitulat West.

 

Biletele pentru Gărâna Jazz Festival 2022 sunt disponibile online pe www.bilete.ro/garana-jazz-festival-editia-xxvi/.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite