Plângere împotriva României la Comisia Europeană pentru masacrul din ariile naturale protejate

Ministerul Mediului din România este acuzat că nu a făcut nimic pentru a opri tăierile din pădurile aflate în ariile protejate și că aprobă, an de an, distrugerea acestora hectar cu hectar. În Caraș-Severin sunt 650 de hectare de păduri virgine și peste 6.500 de hectare de păduri cvasivirgine.

„Masacrul continuă chiar și în pădurile seculare din România care sunt protejate de legislația europeană. Se întâmplă cu aprobare de la Ministerul Mediului din anul 2007 și până astăzi, în 2020. Primul infringement, demarat de Comisia Europeană în luna februarie, nu l-a speriat pe ministrul Costel Alexe. De aceea, am depus o nouă plângere la Bruxelles. Este ultima soluție pentru a-l determina pe ministrul Mediului să protejeze strict ultimele păduri primare care încă mai stau în picioare și să înceapă să aplice corect Directivele Europene pentru Natură”, anunță reprezentanții Agent Green, organizație de mediu care, alături de ClientEarth și EuroNatur, semnează plângerea adresată Comisiei Europene.

Cele trei organizații reclamă, în plângerea depusă, lipsa de acțiune a Ministerului Mediului privind exploatarea forestieră intensivă a pădurilor naturale din zonele protejate Natura 2000, inclusiv în păduri virgine, ceea ce, susțin activiștii de mediu, a condus, în timp, la pierderea ireversibilă de habitate și specii.

Statul român, bun de plată?

Această acțiunea în justiție a organizațiilor de mediu este, practic, o continuare a plângerii anterioare depuse în luna februarie, ce a dus la demararea de către Comisia Europeană a procedurilor de infringement împotriva autorităților române pentru nerespectarea protejării pădurilor. Acțiunea a fost inițiată în contextul în care, până în prezent, autoritățile din țara noastră nu au făcut nicio declarație oficială legată de măsurile pentru evitarea penalităților din cadrul infringementului.

„Noua plângere oferă Comisiei Europene noi dovezi care arată că exploatarea ilegală provoacă o criză profundă de mediu care afectează multe arii naturale protejate din România. Sperăm că aceasta va oferi Comisiei suficiente dovezi pentru o intervenție rapidă, deoarece aceasta ar putea fi ultima noastră șansă de acțiune înainte ca deteriorarea la scară națională a acestor ecosisteme unice să devină ireversibilă”, a declarat Gabriel Schwaderer, director executiv al organizației EuroNatur.

La rândul său, Cătălina Rădulescu, avocatul care reprezintă Agent Green în peste 60 de procese pentru acces la informații și pentru suspendarea planurilor de exploatare, subliniază faptul că, „încălcând legislația, autoritățile din România continuă să permită exploatări silvice fără luarea în considerare a obiectivelor specifice de conservare a speciilor și habitatelor din ariile protejate la nivel comunitar, care ar trebui să fie protejate cu prioritate. Acest fapt a fost remarcat și de instanțele de judecată, care au suspendat unele amenajamente silvice pentru acest motiv, cum ar fi Avrig, Domogled sau Lerești”.

Peste 7.000 de hectare de păduri seculare în Caraș-Severin

Potrivit Agent Green, România adăpostește două treimi din pădurile primare și seculare ale Europei din zona de climă temperată, ecosisteme ce sunt protejate de legislația europeană ca situri Natura 2000.

În cifre, conform datelor oficiale disponibile în ultima ediție a Catalogului pădurilor virgine și cvasivirgine din România (mai 2019), asta înseamnă aproape 30.000 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine. Aproximativ 25 la sută din aceste păduri se află pe raza județului Caraș-Severin, de-a lungul timpului organizațiile de mediu semnalând tăieri ilegale în aceste arii protejate.

CITEȘTE ȘI: Nici pandemia nu oprește exploatările forestiere în județul Caraș-Severin! [VIDEO]

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite