Primarul pesedist arestat sub acuzația de luare de mită, suspendat din funcție

 

Aflat în arest preventiv din 12 iunie 2021 sub acuzația de luare de mită în formă continuată, primarul comunei Șopotu Nou, Păun Baba (PSD), a fost suspendat din funcție. Suspendarea durează până la încetarea măsurii de arestare preventivă.

 

Ordinul privind constatarea suspendării de drept a mandatului de primar al lui Păun Baba a fost emis de prefectul Cristian Gâfu ieri, 15 iunie, se arată într-un comunicat de presă transmis azi de Cancelaria Prefectului.

 

„Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a emis, în data de 15 iunie 2021, Ordinul privind constatarea suspendării de drept a mandatului de primar al comunei Şopotu Nou, judeţul Caraş-Severin, al domnului Baba Păun, ca urmare a adresei Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Timişoara, transmise Instituţiei Prefectului-Judeţul Caraş-Severin în data de 14.06.2021 şi înregistrată cu nr. 9876/14.06.2021, prin care s-a comunicat mandatul de arestare preventivă nr. 30/UP, emis la data de 12.06.2021, cu privire la inculpatul Baba Păun, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12 iunie 2021 până la data de 11 iulie 2021 inclusiv.

Suspendarea durează până la încetarea măsurii de arestare preventivă.

Pe perioada suspendării mandatului de primar atribuţiile acestuia vor fi exercitate de drept de viceprimarul comunei.

Ordinul prefectului a fost emis respectând prevederile art. 159, alin. 1, lit. a), alin. 2-4 şi ale art. 163, alin. 1 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.”, informează reprezentanții Instituției Prefectului Caraș-Severin.

 

CITEȘTE ȘI: Primar PSD din Caraș-Severin, ridicat de procurorii DNA. După un flagrant cu luare de mită într-o parcare din Timișoara

 

Primarul Păun Baba, reamintim, a fost ridicat de la sediul primăriei din Șopotu Nou de către procurorii anticorupție în data de 11 iunie 2021, după ce aceștia organizaseră un flagrant într-o parcare din Timișoara, țintă fiind un diriginte de șantier care tocmai luase mită de la un denunțător.

 

Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada 2011 – iunie 2021, primarul și dirigintele de șantier ar fi pretins de la reprezentantul unei firme de construcții un procentaj de 5% din valoarea fiecărei facturi emise în cadrul unui contract finanțat din fonduri nerambursabile ce avea ca obiect „înființare sistem de alimentare cu apă potabilă în comuna Șopotu Nou, rețea de canalizare și stație de epurare în comuna Șopotu Nou, modernizare străzi și drumuri comunale în comuna Șopotu Nou, modernizare cămin cultural Stancilova, jud. Caraș-Severin”, încheiat în anul 2011 de Primărie cu firma omului de afaceri.

 

Concret, se arată într-un comunicat de presă al DNA, „suspecții ar fi primit, în mai multe tranșe, sume de bani și foloase necuvenite, după cum urmează: suspectul Baba Păun – suma totală de 90.000 lei, dirigintele de șantier – suma totală de 98.000 lei și materiale de construcții și obiecte sanitare în valoare totală de 59.864 lei. Foloasele respective ar fi fost pretinse și primite de suspecți în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile lor de serviciu respectiv acceptarea la plată a documentelor emise de societatea martorului (situații de lucrări), recepția, plata lucrărilor executate, etc.
În același context, la data de 11 iunie 2021, dirigintele de șantier ar fi primit de la omul de afaceri suma de 38.000 de lei (reprezentând o tranșă din cei 98.000 lei menționați mai sus), moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.

 

Dus la audieri la sediul DNA Timișoara, primarul Păun Baba a fost arestat preventiv o zi mai târziu, în 12 iunie, pe o perioadă de 30 de zile.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available