Propunerile guvernamentale de măsuri valabile din 15 mai, în dezbatere publică!

Prim-ministrul Ludovic Orban a cerut tuturor ministerelor, în ședința de Guvern de joi, să prezinte vineri, deci astăzi, propuneri pentru actul normativ privind trecerea de la starea de urgenţă la cea de alertă, dar şi privind măsurile care urmează să fie prelungite, precum şomajul tehnic sau concediul pentru părinţi. Va urma și o dezbatere publică înaintea adoptării noilor măsuri!

„Până mâine (azi, n.r.), solicit fiecărui minister şi fiecărei agenţii din coordonarea şi subordinea ministerelor prezentarea propunerilor pentru acest act normativ privitor la trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă şi, de asemenea, stabilirea măsurilor pe care le vom prelungi şi după finalizarea stării de urgenţă. De exemplu, doamnă ministru Alexandru, prelungirea şomajului tehnic pentru companiile care încă sunt sub restricţie sau pentru companiile care încă, din motive obiective, nu pot să îşi pornească activitatea. Concediul pentru părinţi trebuie prelungit până la finalul anului şcolar, sunt multe alte prevederi care trebuie prelungite şi dincolo de situaţia de urgenţă”, a afirmat premierul Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Acesta a menţionat că vineri va avea o întâlnire cu reprezentanţii ministerelor economice pentru a definitiva planul de măsuri menit să asigure „revenirea cât mai rapidă la normalitate şi o dezvoltare economică rapidă”. Elaborarea proiectului de act normativ va fi coordonată de vicepremierul Raluca Turcan.

Totodată, Orban a precizat că Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Inspectoratul Teritorial de Muncă urmează să finalizeze setul de reguli care trebuie respectate pentru fiecare activitate economică în privinţa căreia se vor ridica restricţiile. Aceste măsuri vor viza domenii precum transportul public, comerţul, activitatea centrelor de frumuseţe şi îngrijire, a cabinetelor stomatologice, organizarea spaţiilor de birouri din instituţii publice sau companii private.

„Ele sunt într-un stadiu aproape final, dar va trebui să le aducem în forma finală şi vreau să facem dezbatere publică, astfel încât, înainte de a le adopta, să putem să primim punctele de vedere ale angajatorilor, ale persoanelor, ale companiilor din domeniile respective, astfel încât să putem să luăm cele mai bune măsuri care să protejeze angajaţii la locul de muncă”, a explicat premierul.

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite