Șantaj fără perdea în plenul Consiliului Județean Caraș-Severin! UPDATE: Lista cu obiectivele de investiții blocate

 

Social-democrații din Consiliului Județean (CJ) au condiționat astăzi votarea bugetului Județului Caraș-Severin de punerea pe stand-by a investițiilor de 82 de milioane de lei ce ar urma să fie finanțate din excedentul bugetar cu care s-a intrat în anul 2024! Propunere inacceptabilă de orice om de bună-credință, astfel că județul merge înainte fără buget adoptat pe anul în curs!  

 

Stânga majoritară din CJ nu a reușit nici la ședința de astăzi, 26 februarie, a forului județean să se adune în sală în număr suficient pentru a vota bugetul în forma dorită de social-democrați. Ar fi trebuit să fie prezenți măcar 16 din cei 18 consilieri județeni de stânga, pentru a-și trece amendamentele cu majoritatea absolută necesară, dar le lipseau de la ședință șapte oameni. Și ce s-a gândit să facă în atari condiții liderul Grupului PSD?

 

Ioan Crina a invocat ca pretext execuția bugetară, susținând că legea nu permite repartizarea excedentului bugetar dacă nu se face în prealabil execuția bugetară trimestrială la 31 decembrie. Secretarul general al județului, Darian Ciobanu, l-a contrazis. Amintind că ceea ce solicită Crina nu s-a făcut niciodată în istoria Consiliului Județean, și nu doar la CJ Caraș-Severin, ci la niciun consiliu județean din țară!, Ciobanu și-a susținut punctul de vedere citind în plen articolele de lege care dau dreptate inițiatorului proiectului de hotărâre, Romeo Dunca. Și arătând că execuția bugetară adoptată de CJ în 20 decembrie, conform legii, poate sta la baza adoptării bugetului județean pe anul în curs. Așa cum s-a făcut an de an în Caraș-Severin, vreme de 25 de ani, deci inclusiv pe vremea administrației Hurduzeu!

 

Dar inginerul Crina, mare specialist nu doar în construcții, economie și finanțe, ci și în legislație, a continuat s-o țină pe-a lui. Repetând că social-democrații nu vor vota excedentul fără o nouă execuție bugetară, că cică așa zice legea. Astfel că s-a trecut la vot, iar proiectul cu repartizarea execedentului bugetar, 82 din totalul de 95 milioane de lei, a picat, fiind votat doar de liberali. Toți cei 11 consilieri din sală subordonați PSD-ului mergând orbește pe „expertiza” în ale legislației a politicianului Ioan Crina, și nu a juristului apolitic Darian Ciobanu!

 

Amendamentul-otravă

 

Fără votarea repartizării excedentului, era evident că nici bugetul Județului Caraș-Severin pe anul 2024 nu putea fi votat, pentru că acesta a fost construit ținându-se cont de banii din excedentul pe 2023. Ioan Crina, însă, ca să arate, vezi Doamne!, bunele intenții ale PSD, a scos brusc din tolba gândirii o propunere halucinantă: a venit cu un amendament (verbal) la buget, și anume, ca proiectul lui Dunca să nu mai includă cele 82 de milioane de lei provenite din excedent! Condiție obligatorie pentru ca pesediștii să voteze proiectul de buget!

 

Ce ar fi însemnat asta pentru județ? A explicat Romeo Dunca, președintele CJ enumerând în ședință câteva din zecile de obiective edilitare dependente de finanțări asigurate din acel excedent. De la proiectul de modernizare a căii ferate Reșița-Timișoara și cel de construire a unui nou spital în Reșița, până la achiziții de aparatură medicală prevăzute pentru Spitalul Județean de Urgență. De la investiții în instituțiile de cultură (Biblioteca Județeană, Muzeul Banatului Montan, Muzeul Județean de Etnografie) sau în centrele școlare de educație incluzivă și căminele de bătrâni, până la drumuri județene ce urmează a fi reparate, reabilitate sau chiar modernizate: DJ 581 intersecție Secășeni – intersecție Grădinari; DJ 684 Voislova – Ruschița – limită de județ; DJ 571 – intersecție DN 57 – Gornea – Sichevița – Gârnic – intersecție cu DJ 571 Moldovița; DJ 571C – DN 57 Ciclova Română – Socolari – Potoc; DJ 683 Zăvoi – Poiana Mărului; DJ 573A – DN 57 Vrani – Vărădia – Berliște – Nicolinț ș.a.m.d.

 

CITEȘTE ȘI: Încă o ticăloșie pesedistă, marca Crina, în Consiliul Județean Caraș-Severin!

 

Liberalii nu puteau ceda, evident, șantajului pesedist, care însemna trecerea în stand-by a zeci și zeci de investiții. Astfel că nu au acceptat amendamentul lui Crina. Și cum doar liberalii (minoritari) sau doar social-democrații și „sateliții” acestora (prea puțini în sală din cauza absențelor) nu puteau aduna cele 16 voturi necesare adoptării bugetului, Județul Caraș-Severin, CJ și instituțiile și serviciile publice subordonate au rămas și după ședința de azi fără bugete pe anul 2024! Iar investițiile de 82 de milioane de lei în lucrări edilitare, în modernizarea sau reabilitarea de drumuri județene, în dotarea Spitalului Județean cu aparatură medicală, dar și în proiectul de construire a unui nou spital județean au fost toate blocate. Pentru că se apropie alegerile locale, iar cetățenii județului nu trebuie să vadă că lucrurile se mișcă în Caraș-Severin, cu Romeo Dunca președinte.

 

P.S. Romeo Dunca a anunțat după ședință că va posta pe pagina sa de Facebook tabelul cu cele peste 100 de proiecte, inclusiv cele deosebit de importante aflate în curs de derulare, dependente de bugetarea celor 82 de milioane de lei. Vom reveni.

 

UPDATE – 27 februarie 2024

 

Președintele Dunca a făcut publică lista cu cele 171 de obiective de investiții blocate de majoritatea social-democrată din CJ. „Avem imediat 2 luni de când TOATE proiectele care depind din excedentul din anii precedenți au fost blocate de gașca lui Crina. Excedentul evidențiat clar în documentul care are stampila ANAF ca urmare a aprobării acestuia în HCJ din decembrie 2023 a fost repartizat după cum se poate vedea în lista atașată. Toate sumele, cu excepția a 13.000.000 ron ce rămân pentru alte nevoi ce vor apărea gen finanțare refacere de rețea distribuire apă termală la Herculane sau demolare sanatoriu Marila etc, au fost alocate pentru nevoi reale ale județului.”, arată Romeo Dunca.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available