Scandalul defrișărilor din Dealul Golului se lasă cu promisiuni. Direcția Silvică Caraș-Severin: „Este ultima intervenție dintr-un șir lung de lucrări”

Tăierile de arbori din pădurile aflate în împrejurimile Reșiței, în zona Dealul Golului – Doman, care au stârnit reacții de dezaprobare atât din partea cetățenilor, cât și a autorităților locale, sunt legale, susțin reprezentanții Direcției Silvice a județului Caraș-Severin. Dar sunt și ultimele, promit silvicultorii!

După ce Primăria Reșița a luat atitudine ca urmare a apariției în spațiul public a unor imagini ce arată defrișări masive pe Dealul Golului, reprezentanții Direcției Silvice a județului Caraș-Severin au venit cu o serie de precizări referitoare la legalitatea și necesitatea exploatării forestiere din zona respectivă.

„În privința exploatării forestiere desfășurată legal în parcela 68A din UP VII, aducem la cunoștința publicului că aceasta este ultima intervenție dintr-un șir lung de lucrări de gospodărire durabilă a pădurii efectuate pe parcursul a 120 de ani, începute din vremea când pădurile erau gospodărite de Uzinele și Domeniile Reșița, fiind îndeplinit scopul final al aplicării acestui tratament de lungă durată, adică a fost asigurată regenerarea naturală a acestei suprafețe”, transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Caraș-Severin, Dan Cîmpan. Acesta mai precizează faptul că în 2020 a existat o consultare publică la Ocolul Silvic Reșița pe tema managementului forestier în cadrul căreia a fost prezentat planul de exploatare ce viza zona respectivă, din partea participanților la dezbatere nefiind înregistrate observații.

În ceea ce privește dorința Primăriei Reșița de a constitui perdele verzi de protecție în jurul orașului, protejând, astfel, pădurile din împrejurimi, reprezentanții Direcției Silvice susțin că au intenții similare: „Conștienți fiind de importanța pădurilor din jurul Reșiței pentru comunitatea locală, în ultimii ani au fost evitate intervențiile cu exploatări forestiere în 30 de parcele din jurul orașului în care erau prevăzute în amenajamentul silvic intervenții de tipul tăieri în crâng, igienă și alte lucrări, însumând 400 de hectare și un volum de 10 mii de metri cubi care se puteau comercializa, fiind o pierdere financiară asumată”.

CITEȘTE ȘI: DEFRIȘĂRI aprobate de Direcția Silvică Caraș-Severin. Primăria Reșița: „Ne manifestăm DEZACORDUL TOTAL pentru astfel de practici”

În comunicatul de presă se mai amintește faptul că încă din 2017 există un parteneriat între Direcția Silvică, Primăria Reșița, Parcul Național Semenic-Cheile Carașului și asociațiile Bike Attack și Prietenii Munților Reșița, ce are drept scop, printre altele, dezvoltarea unei rețelei locale de trasee pedestre, cicloturistice și de alergare montană cu scop de recreere, dar și promovarea potențialului turistic al zonei. „Una dintre obligațiile asumate de noi, în calitate de parteneri, a fost să evităm, pe cât posibil, punerea în valoare a arborilor din imediata vecinătate a potecilor sau a traseelor marcate, iar această obligație asumată a fost respectată atât cât a fost posibil, fapt pe care cu siguranță partenerii noștri și turiștii o pot confirma. Prin implicarea partenerilor, până astăzi s-a reușit amenajarea și marcarea câtorva trasee și amplasarea a două panouri informative complexe pe raza municipiului Reșița, unul în centrul orașului și altul în zona de acces pedestru spre Poiana Golului de lângă stadionul municipal, finanțate de Direcția Silvică Caraș-Severin, panouri conținând harta traseelor amenajate, destinația acestora, gradul de dificultate și indicații referitoare la disciplina utilizării lor”, transmite purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice.

Direcția Silvică Caraș-Severin nu se opune extinderii suprafeței pădurilor cu funcții recreative din jurul localităților, mai precizează reprezentanții instituției, însă, spun ei, acest lucru se poate realiza doar în baza unor studii de specialitate. Aceștia dau asigurări că, odată cu începerea lucrărilor de amenajare a pădurilor la Ocolul Silvic Reșița, în 2022, vor lua toate măsurile necesare pentru creșterea suprafeței pădurilor cu funcții de recreere în jurul Reșiței, cu consultarea prealabilă a administrației locale și a comunității. „Până atunci trebuie asigurată continuitatea gospodăririi silviculturale a suprafețelor care nu prezintă strict interes științific, pădurea trebuie gospodărită în continuare de silvicultori, iar opinia publică trebuie să înțeleagă că majoritatea suprafețelor de pădure de pe suprafața Județului Caraș-Severin sunt înființate de silvicultori, conduse prin intervenții silviculturale la starea deosebit de bună de acum, nefiind antropizate prin intervenții minore, ci înființate pe baze științifice”, se mai precizează în comunicatul de presă transmis de Direcția Silvică.

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite