Școala Pittner va prinde viață. Proiectul privind restaurarea clădirii monument istoric a fost lansat oficial [FOTO]

 

Proiectul prin care Școala Pittner – una dintre clădirile emblematice ale Reșiței de altădată – va fi restaurată și transformată în centru expozițional și de evenimente a fost lansat, astăzi, în prezența partenerilor din Islanda.

 

Construit în secolul al XIX-lea, imobilul de pe Strada Furnalelor nr. 13 unde, până la naționalizarea din 1948, au învățat generații întregi de elevi, sub îndrumarea dascălului August Pittner, este, astăzi, o adevărată ruină. „După 70 de ani de pace, majoritatea clădirilor monument istoric din România arată ca după război, iar această clădire nu face excepție”, a constatat arhitectul Ioana Mihăiescu în cuvântul rostit cu prilejul lansării proiectului prin care, după zeci de ani de nepăsare, se încearcă salvarea de la dispariție a Școlii Pittner.

 

Este vorba despre un proiect complex, în valoare de aproape 11.000.000 de lei, ce vizează atât restaurarea, cât și revitalizarea imobilului ce face parte din patrimoniul cultural, înscris pe Lista monumentelor istorice din România din 2015, prin amenajarea unui centru expozițional și de evenimente. „Clădirea se află într-un stadiu avansat de degradare și se impun reparații majore în ceea ce privește restaurarea elementelor arhitecturale și intervenții pentru dotarea cu utilități. Prin această investiție, ne dorim să recuperăm o clădire monument care a avut un rol important în viața educațională a orașului”, a declarat Dorinel Hotnogu, consilier cultural în cadrul Primăriei Reșița. După finalizarea procesului de restaurare, clădirea va găzdui evenimente locale: spectacole, concerte, ateliere creative. Lucrările ar trebui finalizate în 24 de luni.

 

CITEȘTE ȘI: Finanțări aprobate! Peste 1,8 milioane de euro pentru Școala Pittner și alte 1,8 milioane de euro pentru Vila Elisabeta!

 

Proiectul este finanțat în cadrul Programului RO-CULTURA, prin granturile Spaţiului Economic European – format din statele Uniunii Europene și trei dintre statele membre ale Asociaţiei Europeane a Liberului Schimb: Norvegia, Liechtenstein și Islanda. Valoarea totală a acestuia este de 10.962.231 de lei, din care 80% reprezintă finanțare nerambursabilă, iar 20%, contribuție proprie eligibilă din partea solicitantului –  Primăria Reșița – și a celor două asociații partenere în proiect – Euroland Banat din Reşiţa și Listhópurinn Rösk din Akureyri, Islanda.

 

La evenimentul de lansare a proiectului au participat reprezentanți ai Primăriei Reșița, ai celor două asociații partenere, arhitecții implicați în procesul de restaurare și reprezentanți ai societății civile.

 

 

Sursă foto: FB petredalea.ro

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite