Un asistent medical reșițean s-a prezentat ieri la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Reșița cu suspiciune de coronavirus, fiind transferat „de îndată” la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, conform protocolului dispus de DSP Caraș-Severin.
Bărbatul este reșițean, dar locuiește și muncește în Germania, acum venind în concediu să-și viziteze părinții, care locuiesc în Reșița, precum și sora și cumnatul, care sunt la Gărâna. Ieri a făcut febră puternică și a ajuns la Urgențe. După două ore, dacă e să ne luăm după declarația dată în această dimineață la Realitatea TV de managerul SJUR, Waldemar Murgu, pacientul a fost trimis la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, cu suspiciune de coronavirus.
„Pacientul este la noi, la Timișoara, este un pacient de 25 de ani, care muncește ca asistent medical lângă Munchen. În perioada 25 ianuarie-5 februarie a îngrijit patru pacienți confirmați cu coronavirus”, spune dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.
Coronavirusul afectează nasul, gâtul, iar simptomele sunt similare cu cele ale pneumoniei, printre care febră mare. Pentru că nu există un vaccin împotriva acestui tip de coronavirus, specialiştii recomandă oamenilor în primul rând să evite călătoriile în China.
Serviciul de Supraveghere în Sănătate Publică, Compartimentul de Epidemiologie al Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a transmis încă de la apariția virusului către toate unitățile spitalicești din județ o serie de măsuri dispuse de Ministerul Sănătății în legătură cu preîntâmpinarea pericolului generat de noul coronavirus (2019 nCov) apărut în orașul Wuhan din China. A fost creat în acest scop un grup de lucru din care, în afară de reprezentanții Ministerului Sănătății, fac parte specialiști din Institutul Național de Boli Infecțioase „Dr. Matei Balș”, Institutul Național de Sănătate Publică, Ministerul Afacerilor Interne.
Astfel, s-a dispus informarea medicilor de familie, a unităților de primiri urgențe (UPU), precum și a tuturor spitalelor despre măsurile și procedurile luate și care trebuie adoptate. Unitatea medicală desemnată să preia posibilele cazuri pentru vestul țării este Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Dar primele cazuri suspecte vor fi dirijate către Institutul „Matei Balș”.
Spitalele trebuie să ia măsuri concrete pentru ca pacienții să fie îndrumați către secțiile de infecțioase și vor fi izolați, dacă sunt suspecți, într-o primă fază, în zone cu condiții de împiedicare a transmiterii aerogene.
Personalul UPU și al tuturor camerelor de gardă va purta echipament de protecție, mască și mănuși. Unitățile sanitare au obligația să asigure personalului substanțe dezinfectante pentru mâini și suprafețe, în cantități suficiente.
Institutul „Matei Balș” va redacta protocolul de diagnostic și tratament, care va fi pus la dispoziția unităților medicale.
În paralel au mai fost dispuse măsuri specifice și în aeroporturi.
UPDATE 1, ora 10.40
Dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, a mai declarat despre cazul pacientului reșițean: „Aici avem un departament specializat pentru așa ceva. Sunt două saloane izolate și avem protocol special, se intră doar cu echipament de maximă securitate biologică. Este un medic dedicat, adică intră doar medicul respectiv și o asistentă dedicată pentru acest caz. Pacientul la ora actuală este cu o formă ușoară de boală, nu a mai avut febră de ieri până azi, tușește. S-au recoltat investigații care au fost trimise la București pentru a se confirma sau infirma diagnosticul de coronavirus”.
UPDATE 2, ora 11.35
Cinci cadre medicale de la SJUR care au intrat în contact cu pacientul suspectat de coronavirus sunt în carantină, informează Mediafax. Este monitorizată și familia tânărului.
UPDATE 3, ora 12.10
Pacientul, Andrei D., după cum aflăm pe surse, ar fi transmis mesaj unor prieteni că în spitalul din Timișoara i s-a spus că are pneumonie. Și că trebuie așteptat rezultatul analizelor trimise la București, pentru a se infirma oficial că nu a fost infectat cu coronavirus.
UPDATE 4, ora 13.30
Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin a trimis un comunicat de presă. Îl redăm mai jos integral.
„În seara zilei de 11.02.2020, în jurul orelor 20.30, la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița, s-a prezentat o persoană în vârstă de 25 de ani, care prezenta febră, tuse, disfagie (răgușeală).
În procesul de investigare din UPU, pacientul a afirmat că este asistent medical la un spital din Germania, orașul Trostberg, și ar fi intrat în contact cu persoane infectate cu coronavirus.
Având în vedere suspiciunea de infectare cu coronavirus, prefectul județului Caraș-Severin, Cristian Gâfu, a dispus activarea unei celule de criză formată din reprezentanți ai DSP Caraș-Severin și ISU Semenic, care să gestioneze situația.
În urma discuțiilor avute cu secretarul de stat dr. Raed Arafat, a fost luată decizia ca pacientul să fie transportat în regim de urgență la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.
În procedura prealabilă transferului pacientul a fost izolat în izolator, transferul fiind realizat cu o autospecială transport persoane și victime multiple, prevăzută cu izoletă. Echipajul a fost format din medic și asistent de la UPU și doi paramedici ISU Semenic, conform procedurii. Pacientul a fost transportat și predat în condiții bune.
S-a procedat la dezinfecția riguroasă a UPU și a izolatorului, autospeciala rămânând la ISU Timiș în vederea dezinfecției.
DSP Caraș-Severin a procedat la identificarea personalului medical din cadrul UPU. La data de 11.02.2020, în cadrul UPU și-au desfășurat activitatea un număr de 16 persoane, tot personalul medical fiind monitorizat de către DSP Caraș-Severin.
Reprezentanții DSP Caraș-Severin sunt în procesul de identificare al contacților externi (familia în primul rând), având în vedere că persoana suspicionată s-a întors în țară în urmă cu șapte zile.”
UPDATE 5, ora 14.30
A crescut la 16 numărul angajaților SJUR intrați în carantină. Autoritatile l-au pus în carantină și pe tatăl lui Andrei R., iar acum o caută pe mama acestuia, întrucât părinții tânărului sunt divorțați și nu locuiesc împreună.
UPDATE. Provocare (de mobilizare) pentru autoritățile cărășene în Cazul „Coronavirus la Reșița”