Trupul tânărului înecat la Văliug, găsit cu ajutorul inteligenței artificiale! Salvatorii au folosit un detector subacvatic de ultimă generație

 

Tânărul medic dispărut duminică după-amiaza în apele Lacului Gozna a fost găsit cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație a sonarului digital bazat pe inteligența artificială.

 

Cei care au avut un rol decisiv în găsirea tânărului de 31 de ani au fost salvatorii din cadrul Serviciului Salvamont al Consiliului Județean Gorj. Aceștia s-au alăturat miercuri dispozitivului de căutare coordonat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Semenic” și, cu ajutorul unui echipament de detecție foarte performant pe care îl au în dotare – sonar digital bazat pe inteligența artificială –, unic la noi în țară, au reușit să localizeze trupul victimei pe fundul lacului, reducând, astfel, foarte mult aria de căutare. Având aceste coordonate oferite de detectorul subacvatic, unul dintre cele mai performante din lume, scafandrii din Dolj și Olt au reluat ieri dimineață scufundările și, în numai câteva ore, au recuperat trupul neînsuflețit.

 

CITEȘTE ȘI: Misiune încheiată la Văliug? Scafandrii au scos astăzi din apă cadavrul unei persoane

 

„Aparatul, foarte mic, compact, uşor de utilizat şi intuitiv se bazează pe înaltă tehnologie şi inteligenţa artificială, fiind recunoscut ca vârf de gamă în sectorul său de activitate. Este un echipament revoluţionar în domeniu, foloseşte un sistem de tip sonar digital pentru a scana în doar câteva secunde zona de căutare pe o rază de 50 de metri sub apă. Continuând tradiţia utilizării inteligenţei artificiale, algoritmii de detecţie sunt antrenaţi pentru a face diferenţa între oameni şi alte obiecte aflate în apă, marcând poziţia exactă a persoanei pierdute, astfel acoperind o suprafaţă de peste 8.000 de metri pătrați într-o singură operare”, au explicat reprezentanții Serviciului Salvamont Gorj care au acest detector subacvatic în dotare de la începutul acestei luni.

 

 

Aparatul, precum și alte echipamente de salvare acvatică de ultima generație – drone subacvatice; drone aero cu capacitate de transport și de lansare de echipamente medicale și de salvare; lansatoare de coardă – au fost prezentate, în premieră națională, săptămâna trecută, în cadrul exercițiului Aquares 2023 organizat de Consiliul Județean Gorj, Vodafone România și Salvamont România pe Lacul Sâmbotin din Schela, județul Gorj. Iar căutarea de pe Lacul Gozna a fost prima misiune oficială în care a fost utilizat.

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available