UCMR, încotro? Propunerea AAAS și a Primăriei Reșița, aprobată de Adunarea Creditorilor (în absența ICESA)

 

Adunarea Creditorilor de la UCM Reșița SA, întrunită ieri pentru a se pronunța asupra planului de reorganizare a companiei prezentat de administratorul judiciar, a aprobat propunerea formulată de AAAS și de Primăria Reșița privind luarea unei decizii după finalizarea auditului comandat de municipalitate, dar nu mai târziu de 12 octombrie 2021.

 

Ajunsă pe marginea prăpastiei după o privatzare cu cântec, urmată de un management penal girat de acționarul majoritar INET AG și, implicit, de foștii directori Adrian Chebuțiu și Adrian Preda, UCMR își caută salvarea în sfera autorităților publice, a administratorului judiciar și a judecătorului sindic, cel care asigură controlul judecătoresc al activității administratorului judiciar și al desfășurării procedurii insolvenței.

 

Convocată pentru a aproba, sau nu, planul de reorganizare a societății depus de administratorul judiciar – Consorțiul format din V.F. INSOLVENȚĂ SPRL și EURO INSOL SPRL –, Adunarea Creditorilor a fost de acord cu propunerea principalilor creditori bugetari ai UCMR: Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) și Primăria Reșița. Așa cum anunțase săptămâna trecută primarul Ioan Popa, reprezentanții AAAS și cei ai municipalității reșițene au convenit că susțin planul de reorganizare, însă trebuie eliminat riscul intervenției Curții de Conturi și al încălcării legislației europene privind ajutorul de stat. Reorganizarea propusă de administratorul judiciar presupune „diminuarea creanțelor astfel încât să poată fi salvată întreprinderea”, a explicat Popa, or, în cauză fiind vorba de 70% creanțe bugetare, o astfel de diminuare nu poate fi făcută oricum. „Pentru a nu fi acuzați de Curtea de Conturi că diminuăm sumele pe care UCMR le-ar avea de plată la statul român, am convenit de comun acord să comandăm un audit cu o companie agreată la nivel național. Auditul ar trebui să releve ce s-ar întâmpla dacă acceptăm planul de reorganizare, cât pierdem acum, dar ce se întâmplă pe termen mediu și lung și ce s-ar întâmpla dacă am lăsa societatea în faliment”, declara primarul Reșiței, edilul fiind astfel pentru evitarea falimentului societății și salvarea celor peste 600 de locuri de muncă de la UCMR.

 

CITEȘTE ȘI: UCMR chiar poate fi salvată de la faliment!

 

În consecință, AAAS și Primăria Reșița au propus și Adunarea Creditorilor (legal constituită) a aprobat efectuarea auditului, mai exact a „testului creditorului privat prudent”, după cum se arată în procesul-verbal al ședinței de ieri, publicat pe site-ul Bursei de Valori București:

„Creditorul AUTORITATEA PENTRU ADMINISTRAREA ACTIVELOR STATULUI – subrogat în drepturile ANAF potrivit OUG nr. 97/16.10.2013, prin punctul de vedere comunicat solicită prorogarea discuției cu privire la ordinea de zi la o dată ulterioară finalizării demersurilor necesare efectuarii «testului creditorului privat prudent», conform prevederilor Comunicării Comisiei nr. 262/19.07.2016, privind noțiunea de ajutor de stat astfel cum este menționată în art. 107 alin. (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene având în vedere că planul de reorganizare propus prevede recuperarea parțială a creanțelor bugetare, măsură susceptibilă de a reprezenta ajutor de stat potrivit legislației Uniunii Europene în materie.

Creditorul UAT MUNICIPIUL REȘIȚA – Serviciul Public «Direcția Impozite și Taxe», prin punctul de vedere comunicat precizează că a demarat testul creditorului privat conform prevederilor Comunicării Comisiei nr. 262/19.07.2016 având în vedere că planul de reorganizare propus prevede recuperarea parțială a creanțelor bugetare, motiv pentru care solicită prorogarea discuției cu privire la ordinea de zi la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de următorul termen de judecată a dosarului de sindic, respectiv 12.10.2021.

(…) Adunarea Creditorilor cu o majoritate de 68,0495% din voturile exprimate decide prorogarea discuției cu privire la ordinea de zi la o dată ulterioară finalizării demersurilor necesare efectuarii «testului creditorului privat prudent»”.

 

Majoritatea voturilor exprimate, de 68,0495% din totalul creanțelor, a fost asigurată de votul AAAS (67,8595%) și cel al Primăriei Reșița (0,1900%). Cvorumul de prezență la ședința de ieri a fost de 70,8337% din totalul creanțelor, de la ședință absentând chiar reprezentanții acționarului majoritar, dar minoritar în Adunarea Creditorilor, firma elvețiană ICESA SA. Din totalul creanțelor de 756 milioane de lei, 131 milioane de lei – cu titlu de creanțe subordonate – aparțin ICESA SA. Conform informațiilor din tabelul definitiv al creanțelor, ICESA SA este „fosta ICE INVESTING CONSULTING ENGINEERING S.A. succesor în drepturile creditorului INET AG” și apare ca „reprezentată convențional prin Cabinet de Avocat Nemeth Zoltan”. De profesie avocat, Zoltan Nemeth este vicepreședinte USR Timiș și prefect al județului Timiș.

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite