Ultima zvârcolire a lui Torma! Fără precedent: Șase partide cu PSD-PRO în frunte au încercat să răstoarne o decizie definitivă a instanței de judecată!

Caz fără precedent în România, petrecut azi-noapte, în sediul Primăriei Moldova Nouă, acolo funcționează Biroul Electoral de Circumscripție nr. 6 al orașului. Șase partide, prin reprezentanții acestora în BEC, au încercat să răstoarne o decizie definitivă a instanței de judecată!

Primarul Adrian Torma a avut ieri, 24 august, o ultimă tentativă de a-și repara gafa prostească făcută în ziua depunerii candidaturilor la BEC nr. 6 Moldova Nouă. Reamintim, Torma a luat decizia de a candida pentru un nou mandat de primar din partea unei alianțe locale, PSD-PRO România. În momentul depunerii candidaturii, Torma nu a considerat necesar ca lista de candidați ai Alianței PSD-PRO România să poarte semnăturile celor doi colideri ai alianței, respectiv semnăturile președinților organizațiilor locale PSD și PRO România, unul dintre cei doi fiind însuși primarul (încă) în funcție. Acesta și-a spus că sunt suficiente semnăturile celor patru colideri ai Alianței PRO Caraș-Severin. Practic, Torma nu a vrut să înțeleagă că, atât juridic, cât și electoral, alianța locală e una, iar alianța județeană, altceva. Deloc surprinzător, a fost depusă o contestație în acest sens, respinsă de Judecătoria Moldova Nouă, în data de 21 august, dar aprobată în apel de Tribunalul Caraș-Severin, în 23 august. Astfel, prin decizie definitivă a instanței, au fost respinse candidaturile lui Adrian Torma pentru funcția de primar și ale reprezentanților Alianței locale PSD-PRO România pentru Consiliul Local Moldova Nouă.

CITEȘTE ȘI: Mocioalcă și Alianța PRO Caraș-Severin, la prima înfrângere: Candidatura lui Adrian Torma și lista pentru CL Moldova Nouă, respinse de instanță!

Ieri, 24 august, conform calendarului electoral, trebuia să aibă loc trei etape: 1. Aducerea la cunoştinţa birourilor electorale de circumscripţie a hotărârilor definitive privind candidaturile; 2. Comunicarea către prefecţi a semnelor electorale, în vederea imprimării lor pe buletinele de vot; 3. Rămânerea definitivă a candidaturilor. De acest punct 3 și-a legat speranțele Torma, crezând că încă ar mai putea intra în cursa electorală.

Alianță informală de șase partide, contra puterii judecătorești!

Ca la un semnal, ieri, în cadrul Biroului Electoral de Circumscripție nr. 6 Moldova Nouă, șase din membrii BEC vorbeau aceeași limbă: limba lui Torma. Președinții organizațiilor locale ale partidelor care constituiseră Alianța electorală PSD-Pro România, deci el, Adrian Torma, și Toni Novăcescu, au depus o cerere către BEC prin care se solicita emiterea de a două noi hotărâri, privind acceptarea candidaturilor lui Torma pentru funcția de primar și a alianței pentru Consiliul Local. Reprezentanții din BEC a șase partide, PSD, PRO România, PMP, ALDE, UDMR și Uniunea Sârbilor din România, s-au exprimat pentru admiterea cererii. Motivația lor comună: „lipsa semnăturilor este o eroare materială care poate fi îndreptată”. Împotriva admiterii cererii au fost membrii BEC din partea PNL și USR. Dar și, cel mai important, locțiitorul președintelui BEC și președintele BEC, cel din urmă – Rodica Pascariu – fiind de profesie judecător.

Locțiitorul a considerat că cererea este formulată tardiv. Iar președintele Rodica Pascariu, conform procesului-verbal al ședinței de ieri, a venit cu două principale argumente. În primul rând, a arătat că, potrivit art. 8 alin. 3 și art. 46 din legea nr. 115/2015, termenul de depunere a candidaturilor era 18 august, „prin urmare, cererea depusă este tardiv introdusă”. Totodată, președintele BEC a subliniat că „există o decizie definitivă a Tribunalului Caraș-Severin și trebuie respectată”.

„De asemenea, trebuie avut în vedere că astăzi, 24.08.2020, s-a întocmit procesul-verbal de afișare a rămânerii definitive a candidaturilor, care a fost afișat conform Legii 115/2015 și Legii 84/2020. De asemenea, potrivit procesului-verbal de rămânere definitivă a candidaturilor coroborat cu dispozițiile deciziei civile definitive 365/23.08.2020, respectiv 366/23.08.2020, prin care a fost respinsă candidatura domnului Torma Adrian Constantin din partea alianței PSD-PRO România, respectiv candidatura consilierilor locali din partea aceleiași alianțe, se reține că și candidatura acestora a fost respinsă”, se arată în procesul-verbal al ședinței de ieri a BEC Moldova Nouă.

Și tuns, și ras

În consecință, concluzionează președintele BEC nr. 6 Moldova Nouă, judecătoarea Rodica Pascariu, în finalul procesului-verbal încheiat la ora 23.20, se respinge cererea privind adoptarea unor hotărâri solicitate de președinții organizațiilor locale PSD și PRO România, „întrucât s-au pronunțat deciziile Tribunalului Caraș-Severin, iar propunerile de candidatură puteau fi depuse până în data de 18.08.2020”.

Spiritele s-au încins în finalul ședinței BEC de aseară, au intrat în priză forțele de ordine, dar a fost chemată și ambulanța, după ce unuia dintre susținătorii cauzei lui Torma, reprezentanta echidistantei Uniuni a Sârbilor, i s-a făcut rău. O înțelegem, mai ales după ce i-am văzut pagina de facebook. De acolo aflăm că este angajată a Primăriei Moldova Nouă. Și că îi place să găzduiască postări ale șefului său, primarul Torma. Inclusiv pe aceea din 11 aprilie, atunci când primarul se plângea că, din cauza ordonanțelor militare, nu poate merge nici măcar la frizer, fiind nevoit să apeleze la soție ca să-l tundă. Noi zicem că-i stă bine așa tuns. Mai ales acum, după ce a reușit să se radă singur… din scaunul de primar.

CITEȘTE ȘI: Torma, dudul din copilărie și un vis împlinit

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available