Suntem prezenți și pe

Evenimente

Un medic din Reșița arată soluția anticoronavirus: „Rețeta taiwaneză”!

Publicat cu

pe

Medic primar la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Reșița, Cosmin Librimir susține că lupta împotriva COVID-19 poate fi câștigată cu mult mai puține pierderi omenești și materiale dacă aplicăm „rețeta taiwaneză”!

„Coreea de Sud a dat măști tuturor imediat. Nu doar testarea a contat în Coreea de Sud, ci și măștile. Hai să luăm Taiwan. Nu a testat cât Coreea de Sud, nu are sistem public de sănătate ca Italia, are 235 de cazuri. Toți ignoră Taiwan. Cum are Taiwan 235 de cazuri? Coreea are 9 mii”, scrie medicul Cosmin Librimir, pe pagina sa de Facebook.

Amintind că Taiwan e principalul producător de măști FFP2, FFP3, N95 de pe planetă și că în ianuarie această țară a oprit exporturile, luând decizia de a-și ține măștile pentru propria populație, Cosmin Librimir concluzionează: „România trebuie să înceapă urgent producția de măști N95! Testarea e o măsură reactivă. Producția la scară largă de măști e o soluție «long term» preventivă”.

Sursă grafic: maskssavelives.org

 

CITEȘTE ȘI: Cosmin Librimir (UPU Reșița), în numele tuturor medicilor din România: „SĂ VĂ FIE RUȘINE!”

Evenimente

Ultima noapte de urgență, întâia noapte de alertă! Nu vom avea un weekend fără restricții

Publicat cu

pe

Starea de urgență a încetat la miezul nopții și a fost înlocuită cu starea de alertă, instituită pentru 30 de zile. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit, aseară, regulile valabile începând de astăzi. Totodată, Executivul a adoptat o serie de măsuri de sprijin ce vor fi aplicate în perioada următoare.

„Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții! Reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare. Intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi și responsabilități suplimentare pentru toți cei care își vor relua, într-o formă sau alta, activitate”, a anunțat, aseară, președintele Klaus Iohannis.

Reguli și restricții valabile de astăzi!

La câteva ore distanță, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât instituirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile și a stabilit reglementările obligatorii prin care sunt impuse măsurile de prevenție începând cu data de 15 mai.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a prezentat Hotărârea nr. 24/14.05.2020 a CNSU prin care a fost declarată starea de alertă: Articolul 1. Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioadă de 30 de zile; Articolul 2. Măsurile de prevenire și control sunt prevăzute în Anexa care face parte din prezenta hotărâre; Articolul 3. Regulile de desfășurare a unor activități care necestită măsuri specifice de protecție santitară se adoptă prin ordin comun al Ministerului Sănătății și al ministrului cu competență în domeniu; Articolul 4. Pentru alte măsuri decât cele prevăzute la Art.3, autoritățile publice și centrale emit acte normative și acte administartive potrivit normelor de competență și domeniilor de activitate pe care le gestionează; Articolul 5. În aplicarea dispozițiilor privind stocurile de urgență medicală și unele măsuri aferente instituirii carantinei, secretarul de stat, șef al DSU, dispune în colaborare cu Ministerul Sănătății măsurile necesare combaterii infecțiilor cu SARS-CoV-2.

Principalele măsuri valabile pe durata stării de alertă au fost prezentate de secretarul de stat Raed Arafat și de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență, puțin înainte de miezul nopții:

 • Purtarea măștii este obligatorie în spațiile publice închise: spații comerciale, mijloace de transport, la locul de muncă;
 • Decalarea programului de lucru unde sunt peste 50 de angajați;
 • Rămâne suspendată activitatea restaurantelor, motelurilor, pensiunilor, teraselor, precum și cea din centrele comerciale cu suprafața de peste 15.000 mp;
 • Rămân suspendate zborurile spre Austria, Italia, Franța, Germania, Maria Britanie, Spania, SUA, Turcia, Iran și dinspre aceste țări spre România;
 • Se reia activitatea cabinetelor stomatologice, precum și cea în ambulatorii;
 • Se instituie pentru toate persoanele care vin din străinătate carantinarea/izolarea la domiciliu, cu excepția celor care declară că nu au condiții de izolare și nu vor să riște punerea în pericol a sănătății familiei. Aceste persoane vor fi carantinate instituționalizat;
 • Se mențin închise mai multe puncte de trecere a frontierei;
 • Nu mai este necesară declarație pe propria răspundere pentru deplasarea în interiorul localității, cu evitarea grupurilor mai mari de 3 persoane.
 • Se menține interdicția deplasării în afara localității, cu excepții: activități agricole sau profesionale, îngrijirea unei proprietăți, tratament, asistență persoane vârstnice – trebuie completată și o declarație pe proprie răspundere;
 • Se redeschid parcurile, cu excepția locurilor de joacă;
 • Cursurile rămân suspendate în școli;
 • Se reiau slujbele religioase cu enoriași, dar numai în afara bisericilor;
 • Se redeschid hotelurile;
 • Se reia activitatea în saloanele cosmetice.

„Principalul scop al acestor măsuri este protejarea sănătății populației. Trebuie să fim cu toții responsabili și în perioada următoare”, a precizat minsitrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Impactul măsurilor de relaxare prevăzute va fi evaluat după 14 zile.

Măsuri de sprijin

Tot ieri, în ședința de Guvern, a fost adoptată o ordonanță de urgență pentru sprijinirea populației și a sectorului economic, pe o perioadă limitată de timp.

Astfel, Guvernul a decis prelungirea şomajului tehnic și a concediilor pentru creșterea copilului până la data de 1 iunie. De asemenea, va mai fi prelungită măsura de acordare de zile libere pentru părinți până pe 12 iunie. Termenul de eliberare a certificatelor de situații de urgență pentru sprijinirea angajatorilor a fost prelungită până la 31 mai, iar posibilitatea de solicitare a amânării ratelor rămâne în vigoare până pe 15 iunie.

În domeniul sănătății, Executivul a decis alocarea de sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale pentru persoanele aflate în carantină și pentru cele cu COVID-19.

Companiile care achiziționează echipamente pentru COVID-19 vor fi scutite de la plata TVA până la 1 septembrie.

De asemenea, Guvernul a modificat legislația din educație astfel încât elevii claselor a XII-a nu vor mai susține în acest an probele orale ale examenului de Bacalaureat. Examenele de competențe se vor echivala cu mediile din liceu sau se vor recunoaște certificate specifice.

 

Sursă linkuri documente: hotnews.ro

Continuați lectură

Evenimente

150 de ani de la moartea „căpitanului” bănățenilor, Eftimie Murgu

Publicat cu

pe

Astăzi, 12 mai 2020, se împlinesc 150 de ani de la moartea lui Eftimie Murgu, considerat de mulți „cel mai de seamă om al Banatului”. Dar cine a fost, de fapt, acest Eftimie Murgu și ce fapte remarcabile l-au propulsat în prima linie a înaintașilor noștri? Haideți să aflăm de la prof. univ. dr. Gheorghe Popovici, cadru didactic la Universitatea… Eftimie Murgu din Reșița.   

150 de ani de la moartea „căpitanului” bănățenilor, Eftimie Murgu. Așa am putea spune despre cel mai de seamă om al Banatului, astăzi, la 150 de ani de la moartea „căpitanului” bănățenilor (12 mai 1870 – 12 mai 2020). Este nevoie însă, pentru o clipă, să ne ridicăm la înălțimea „omului de la munte”, readucându-l pe Eftimie Murgu în memoria colectivă, mai ales a generațiilor tinere. Așa cum spunea Pavel Bellu, „Tresărim și ne întrebăm: cine a fost Eftimie Murgu?”.

Istoric, profesor de filozofie, doctor în drept, avocat, notar, jurist, cărturar și revoluționar, Eftimie Murgu este personalitatea Banatului cinstită de popor „mai mult decât împăratul”.

Viața lui Eftimie Murgu a avut măriri și decăderi în cei aproape 65 de ani de viață, iar cariera lui, care a început sub auspicii culturale și științifice înălțătoare, nu părea să vestească finalul atât de tragic.

Eftimie Murgu s-a născut la 28 decembrie 1805, în Rudăria, localitate care, astăzi, îi poartă numele. A copilărit la munte și a crescut la munte, de aceea poate a rămas toată viața un „om de la munte”, cu sufletul și caracterul unui om care a împrumutat trăsăturile peisajului curat și dur, fără echivoc între alb și negru, ca ziua și noaptea din succesiunea cărora rezultă timpul – fără timp, așa cum macină morile de la Rudăria, adică eternitatea vieții.

În anul 1840, Eftimie Murgu este implicat în mișcarea revoluționară a unei societăți secrete, la care s-au alăturat la scurt timp Nicolae Bălcescu și Cezar Bolliac. Societatea creată în București își propunea instaurarea unei republici democratice „Nova Romana” (România Nouă), egalitatea în fața legii și constituirea unei armate revoluționare. În calitate de inspirator și organizator, Eftimie Murgu face o propunere interesantă de a împărți locuitorii în două clase, ostași și țărani, ca în granița militară natală din Banat. Odată cu descoperirea societății de către autorități, la 20 octombrie 1840, ca „o alcătuire tainică de rău cugetători”, Eftimie Murgu este singurul anchetat și expulzat din Țara Românească în Imperiul Habsburgic la 14 noiembrie 1840. Prin comportamentul său în mișcarea conspirativă din anul 1840, din Țara Românească, Eftimie Murgu a arătat un nou spirit, cel de revoluționar, favorabil „ridicării poporului de jos”, chiar dacă a respins vărsarea de sânge.

Momentul de vârf al vieții și carierei lui Eftimie Murgu este anul 1848. Eliberat din închisoare chiar în timpul revoluției, la 9 aprilie 1848, se întoarce în Banat și devine conducătorul Revoluției române din Banat de la 1848. La Marea Adunare Națională de pe Câmpia Libertății de la Lugoj, la 15/27 iunie 1848, în fața a peste 10.000 de participanți, Eftimie Murgu este proclamat „CĂPITANUL” Țării Banatului și, totodată, ales deputat în Dieta /Parlamentul de la Budapesta în trei circumscripții deodată: Lugoj, Oravița și Făget. Intrat în parlamentul lui Lajos Kossuth, Eftimie Murgu s-a remarcat ca un foarte bun orator, vorbind într-o limbă maghiară extrem de aleasă, însă dezideratele adunării de la Lugoj din „Petiția neamului românesc din Ungaria și Banat” nu au fost acceptate în ședința din 26 august 1848 a Dietei revoluționare maghiare, când Kossuth – sub motivul unității statului – a respins petiția românilor din Banat. Din acel moment, Eftimie Murgu s-a cufundat în totală tăcere și n-a mai luat cuvântul la nicio dezbatere.

În anul 1849, la 13 aprilie,  Eftimie Murgu votează în Dietă atât „detronarea habsburgilor”, cât și noua „Lege a naționalităților”, prin care se obțineau anumite drepturi minimale pentru români. După ce a fost votată această lege de către Dieta din Seghedin, Eftimie Murgu pleacă în Ardeal la Avram Iancu pentru a-i duce vestea și noua lege a naționalităților în Ardeal. A fost însă prea târziu: forțele armate imperiale austriece în alianță cu cele ruse au înfrânt revoluția pașoptistă.

După reprimarea revoluției, Eftimie Murgu a fost arestat la 1 septembrie 1849 și condamnat la moarte prin spânzurătoare pentru „înaltă trădare față de monarhia habsburgică”. A fost închis inițial la Arad (1849), apoi mutat în închisoarea de la Budapesta (1850) și prin decretul din 25 august 1851 al împăratului Francisc I i-a fost comutată pedeapsa pe patru ani de închisoare și confiscarea bunurilor, fiind trimis la închisoarea Iosefstadt din Boemia. În toamna anului 1853, în luna octombrie, Eftimie Murgu a fost eliberat, însă cei peste 7 ani grei de detenție (1841, 1845-1848, 1849-1853) i-au afectat mult sănătatea, fiind nevoit să se retragă din politică pentru o vreme.

După ieșirea din închisoare, „în dorul după albastrul cerului ce trona deasupra Almăjului, Eftimie Murgu a venit în locul unde s-a născut, luând o gură de sănătate în cheile Rudăriei, ai căror versanți erau pictați cu nuanțele roșiatice ale tufelor de scumpină.” (Dănilă Sitaru)

Bolnav și însingurat, părăsit de prieteni și cuprins de decepțiile vieții, Eftimie Murgu moare la 12 mai 1870, la Budapesta. Este înmormântat la cimitirul Kerepesy. Osemintele îi vor fi  aduse în țară, după 62 de ani, în anul 1932, și reînhumate la cimitirul din Lugoj, prin grija senatorului Coriolan Buracu.

Universitatea reșițeană îi poartă numele mentorului Revoluției române pașoptiste, are o minunată „Efigie în bronz a lui Eftimie Murgu” pe fațada clădirii, realizată de Petru Comisarschi, și un „Portret unic în mozaic a lui Eftimie Murgu” în Aula Magna, realizat de familia Ungar. Rămâne pe bună dreptate ca un mare adevăr afirmația istoricului I.D. Suciu: „Pe Avram Iancu l-a distrus împăratul cu minciuna, pe Murgu, cu închisorile”.

 

prof. univ. dr. Gheorghe Popovici 

 

N.R. Cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la trecerea în eternitate a celui care a fost Eftimie Murgu, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița a realizat o ștampilă filatelică ocazională cu plic aferent, aprobată de CN Poșta Română prin Federația Filatelică Română și Asociația Filateliștilor din județul Caraș-Severin. Întreaga corespondență care pleacă de la Oficiul Poștal Reșița 1, astăzi, 12 mai, va fi obliterată cu această ștampilă ocazională, informează Biroul de presă al UEMR.

 

Continuați lectură

Evenimente

RELAXARE! Noile măsuri antiCOVID-19, valabile din 15 mai 2020

Publicat cu

pe

Institutul Naţional de Sănătate Publică a postat propunerea privind setul de măsuri de relaxare care vor fi aplicate după ridicarea stării de urgenţă, deci începând din data de 15 mai 2020.

Documentul integral poate fi consultat pe pagina de web a INSP, www.insp.gov.ro, secţiunea Comunicate, sau aici. Măsurile propuse se află de acum în dezbatere publică. Iată câteva dintre măsurile care ar putea intra în vigoare la 15 mai 2020:

Reguli de organizare și desfășurare a activităților de îngrijire personală în spațiile special destinate

1. Prin activitatea de îngrijire personală se înțelege activitatea desfășurată în spații
special destinate pentru frizerie, coafură, manichiură, pedichiură și cosmetică.
2. Accesul la aceste servicii se realizează cu programare prealabilă, astfel încât să nu existe persoane în așteptare în interiorul incintei, asigurându-se o suprafață
minimă de 4 mp pentru fiecare client și o distanță minimă de 2 m, între oricare 2
persoane apropiate;
3. La efectuarea programării, clientul va fi informat asupra faptului ca accesul în
interiorul incintei se va realiza doar după verificarea temperaturii, care nu trebuie
să depășească 370, sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii și cu
dezinfecția mâinilor. Operatorul economic are obligația de a pune la dispoziție
materialele și substanțele necesare.
4. Personalul angajat are obligația de a purta în permanență mânuși și mască, iar
după fiecare client se va proceda la dezinfectarea instrumentarului și suprafețelor
de lucru.
5. Măștile de protecție utilizate de personal vor fi schimbate la un interval de cel mult 4 ore, iar mânușile vor fi dezinfectate după fiecare client.
6. Incinta va fi aerisită la un interval de cel mult 2 ore.

Măsuri de prevenire și protecție pe perioada desfășurării activităților de pregătire, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12- a și a 13-a), precum și pe perioada organizării examenelor evaluare națională și bacalaureat

1. Activitatea de pregătire se va organiza pe grupe care vor cuprinde cel mult 10
elevi și va dura nu mai mult de 3 ore, cu pauză de cel puțin 10 de minute la fiecare oră, pentru aerisirea încăperilor.
2. La activitățile de pregătire este interzisă participarea elevilor și a personalului
didactic sau auxiliar care suferă de afecțiuni cronice, locuiesc împreună cu persoane ce suferă de astfel de afecțiuni sau persoane cu vârsta de peste 65 de ani.
3. Elevii prevăzuți la punctul 2 vor beneficia de o formă de pregătire alternativă.
4. Pauzele se vor programa astfel încât simultan să nu fie în pauză mai mult de 2
grupe de maxim 10 elevi fiecare.
5. Înainte de începerea activităților de pregătire/examinare, în spațiile unde
acestea urmează a se desfășura, se va realiza dezinfecția suprafețelor cu substanțe biocide pe bază de clor sau alcool, urmată de aerisirea încăperii pentru o perioadă de cel puțin 30 de minute.
6. Accesul în interiorul școlii se va realiza doar după dezinfecția mâinilor, verificarea
temperaturii (care nu trebuie să depășească 370) și sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii.
7. Pe toată durata activităților desfășurate în școală, atât elevii cât și profesorii vor
purta mască medicală simplă sau mască nemedicală din diverse materiale textile, iar elevii vor fi așezați în bănci astfel încât să aibă cel puțin un loc liber în stânga și dreapta și un rând liber în față și spate.
8. Eliminarea măștilor purtate de elevi și profesori se va realiza în locuri special
destinate.
9. Activitatea de examinare se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor mai
sus prezentate, fără a fi obligatorie acordarea pauzelor.

Recomandări privind activitatea în lăcașurile de cult

Precauțiuni universal valabile
1. Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea
precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul
SARS-COV-2:
2. Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei
suprafeţe de 8 mp per persoană;
3. Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în
lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie
să acopere gura și nasul.
4. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult;
5. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut,
rinoree);
6. Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lăcaș.

Precauțiuni speciale:
1. Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea;
2. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel putin 1 m;
3. Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura
lingurițe și pahare de unică folosință;
4. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mînerele
ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele;
5. Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși, numai în aer liber cu
menţinerea distanţei între persoane.
6. Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.

Recomandări privind activitatea în birourile deschise

Măsuri care privesc angajații
Angajații vor respecta măsurile de precauție universal valabile:
1. – portul obligatoriu măștii (medicale/non-medicale), care pentru o protecție
eficace trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.
2. – izolarea la domiciliu în cazul în care prezintă simptomatologie de infecție
respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală alterată);
3. – izolare la domiciliu în cazul în care a venit în contact cu un caz suspect sau
confirmat de infecție cu virusul SARS COV-2 și respectarea măsurilor aplicabile, în vigoare.
4. – spălatul pe mâini ori de cîte ori este nevoie, evitarea atingerii feței cu mâinile
neigienizate.

Măsuri care privesc angajatorul
Angajatorii vor asigura:
1. Programul de lucru decalat pentru a evita aglomerările la intrare/ieșire din incintă
și pentru a limita numărul de angajați prezenți în același timp în aceeași incintă;
2. Triajul observațional al angajaților și nu vor permite prezența la locul de muncă al
persoanelor care prezintă simptomatologie de infecție respiratorie (tuse, strănut,
rinoree, febră, stare generală alterată);
3. Termometrizarea zilnic, la intrarea în tura de serviciu – angajații cu temperatura
peste 37 C vor fi trimiși acasă cu indicaţie de consultare a medicului de familie;
4. Vor asigura o distanță de minimum 1,5 m între angajații care lucrează la birouri
orientate față-spate și spate-spate;
5. Pentru birourile orientate față-față vor asigura separarea acestora cu paravane
care se vor dezinfecta zilnic cu soluții pe bază de alcool;
6. Dezinfecția suprafețelor de lucru la începerea serviciului și apoi o dată la 4 ore;
7. Acordarea pauzelor de masă eșalonat, cu respectarea distanței fizice de minimum 2 m;
8. Aerisirea periodică a încăperilor;
9. În cazul încăperilor climatizate cu recircularea aerului se efectua nebulizare o dată pe săptămână, de preferat la sfârșitul săptămânii și se va efectua dezinfecția
instalației de climatizare conform instrucțiunilor producătorului.

Reguli de organizare și desfășurare a activităților în unitățile sanitare non-COVID

În acordarea asistenței medicale de specialitate pacienților care se prezintă la spitale se va încerca, pe cât posibil, evitarea internării și efectuarea tratamentului medical la domiciliu/ambulatoriu.

Din cauza transmiterii comunitare a SARS-CoV-2 în Romania, toți pacienții care se internează trebuie considerați ca fiind potențial infectați, motiv pentru care este
obligatorie utilizarea echipamentelor individuale de protecției la toate procedurile
medicale efectuate, conform ghid INSP.

La prezentarea în spital se va realiza triajul tuturor persoanelor și în funcție de
simptomatologia prezentată, cazurile suspecte vor fi internate în zone speciale de izolare (zone tampon), urmând a fi testate prin RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 (conform recomandărilor INSP).

Pacienții suspecți (care poartă obligatoriu mască) vor fi preluați de la triaj si
conduși în zona tampon de personalul anume desemnat, pe un circuit separat față de restul bolnavilor.

Dacă numărul pacienților nu permite internarea lor singuri în salon, aceștia pot fi internați câte doi într-un salon, însă cu respectarea unei distante de minim 2 metri între aceștia.

Pacienții vor purta mască pe toată perioada internării în zona tampon.
Personalul medical din zona tampon va fi echipat corespunzător (halat de unică folosință peste uniforma de spital, mănuși, boneta, mască).

Se recoltează probe conform procedurii privind prelevarea și transportul probelor biologice pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2 și se trimit la Laboratorul Analize Medicale, împreună cu Formularul de însoțire probe recoltate.

În cazul pacienților internați în zona tampon, având rezultat pozitiv, medicul curant/de gardă sună la 112 și pacientul va fi transferat la cel mai apropiat spital dedicat managementului pacienților infectați COVID-19 conform reglementarilor legale în vigoare. Salonul va fi dezinfectat înainte de internarea următorului pacient.

Persoanele prezentate și care în urma triajului nu au fost considerate cazuri suspecte, vor fi internate în secțiile aferente patologiei prezentate cu asigurarea unei distanțe de minim 2 metri între pacienți.

Fiecare unitate sanitară cu paturi are obligația de a-și revizui circuitele funcționale și procedurile de lucru conformitate cu principiile generale prezentate mai sus.

Reguli generale de organizare și desfășurare a transportului de persoane

1. Accesul în mijloacele de transport este condiționat de purtarea
obligatorie a unei măști medicale sau non-medicale, care să acopere gura și nasul;
2. Numărul maxim de pasageri permis va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului și cu respectarea distanței de minim un metru între călători;
3. Angajații vor fi instruiți să rămână acasă dacă au fost expuși direct la virus și / sau prezintă simptome (febră, dificultăți de respirație, tuse uscată). Se va efectua triajul zilnic al angajaților menținând distanțarea de 1 metru, prin interviu și termometrizare înainte de intrarea in tura.
4. Se va asigura maximizarea ratei de ventilație a sistemului de aer condiționat (fără recircularea aerului din interior) și se vor menține ferestrele deschise (când este posibil) în timp ce vehiculul este în funcțiune.
5. Se va efectua obligatoriu curățenia și dezinfecția vehiculului înainte de intrarea în traseu, precum și ulterior, la un interval de cel mult 4 ore. Pentru vehiculele care parcurg un traseu cu durata mai mare de 4 ore, se va efectua curățenia și dezinfecția vehiculului la începutul și la finalul cursei. Va fi evitată măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusul. Se vor utiliza în schimb metode de curățare umedă.
6. Prin stațiile de difuzare din cadrul mijloacelor de transport, acolo unde
acestea există, se vor comunica permanent informații cu privire la măsurile de
prevenire a infecției COVID – 19.
7. Conducătorii vehiculelor au obligația de a păstra distanța socială în
timpul pauzelor și perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu
alte persoane (șoferi, pasager, persoane adiacente parcursului, etc).
8. La îmbarcare/debarcare, cât și pe timpul deplasării, pasagerii vor
respecta o distanta de minim un metru unul de celălalt.

Reguli specifice de organizare și desfășurarea transportului de persoane pe categorii

I. Mijloace de transport în comun intra-urban de suprafață (autobuz, troleibuz, tramvai, microbuz)
1. Companiile de transport vor lua măsura separării compartimentului
dedicat conducătorului auto de restul spațiului destinat transportului
pasagerilor;
2. Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru
transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru
între pasageri;
3. Pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul vehiculului
se va realiza doar pe ușa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe
cealaltă ușă/celelalte uși;
4. Pentru microbuzele care efectuează transport intra-urban este permis
doar transportul persoanelor pe scaune, cu respectarea regulilor generale
prezentate mai sus.

II. Mijloace de transport în comun inter-urban/internațional rutier
(autobuz, autocar, microbuz)
1. Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru
transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru
între pasageri;
2. Companiile de transport vor lua măsura separării compartimentului
dedicat conducătorului auto de restul spațiului destinat transportului
pasagerilor;
3. Pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul vehiculului
se va realiza doar pe ușa din partea frontală a vehiculului, iar coborârea pe
cealaltă ușă/celelalte uși.

III. Mijloace de transport în comun pe căile ferate
1. Se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde locurile permise pentru
transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru
între pasageri;
2. Pentru vagoanele de tip cușetă sau vagoanele de dormit, se permite
transportul unui singur pasager per compartiment, cu excepția membrilor
aceleiași familii;
3. Este interzisă introducerea vagoanele de tip restaurant în componența
garniturilor;
4. Pentru toaletele din vagoane este obligatorie asigurarea apei curente,
săpun lichid și dezinfectant de mâini.

Toate observaţiile şi propunerile celor interesaţi pot fi transmise la adresa de email propuneri.relaxare@ms.ro.

Continuați lectură

Cele mai citite