Bigăr, una dintre cele mai frumoase cascade din lume, s-a prăbușit! Romsilva invocă doar cauze naturale, specialiștii vorbesc de intervenția invazivă a omului [FOTO-VIDEO]

 

Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, s-a prăbuşit astăzi, 7 iunie 2021, din cauze naturale, a anunţat Romsilva pe pagina sa de Facebook.

 

Avem, din păcate, şi o veste neplăcută. Cascada Bigăr, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, s-a prăbuşit astăzi (luni, n.r.) din cauze naturale. Travertinul şi muşchii care s-au acumulat în timp au crescut în dimensiuni şi greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate. Colegii noştri sunt la faţa locului, iar zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte şi imagini”, precizează Romsilva.

Specialiștii de mediu sunt, însă, de altă părere. Teodora Sinculeț, fostul biolog al Parcului Național Semenic-Cheile Carașului, crede că intervenția invazivă a omului și nesăbuirea Romsilva au cauzat tragedia. Sinculeț consideră că de vină este și intervenția asupra sursei de apă de către Romsilva, care a luat apă din izbucul ce alimenta cascada pentru o păstrăvărie. De asemenea, Teodora Sinculeț spune că este vorba despre un habitat prioritar la nivel european și susține că este greu de crezut că există avizul Consiliului Științific al Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița pentru astfel de intervenții. „Este o greșeală cu repetiție. Și în 2007 a mai căzut o parte, trebuia de atunci să fie un semnal de alarmă pentru Romsilva, care a fost un extrem de prost administrator, dar și pentru Consiliul Științific”, mai spune Sinculeț.

Site-ul „The World Geography” a realizat o listă cu cele mai frumoase cascade din lume, unde cap de listă a fost chiar Bigăr. Monument al naturii, cascada impresiona prin căderea ei spectaculoasă de apă în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, din județul Caraș-Severin.

 

UPDATE, 8 iunie: „Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița a luat TOATE MĂSURILE POSIBILE de protecție a cascadei Bigăr”

 

Sursă foto/video: Ion Chiosa

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available