Voluntarii au finalizat Traseul Morilor de Apă de la Rudăria! Noul traseu turistic tematic va fi inaugurat duminică

 

Cel mai nou traseu turistic tematic din Banatul Montan – Traseul Morilor de Apă de la Rudăria – a fost realizat prin munca voluntarilor, în cadrul proiectului „Hai la Rudăria!”, și cuprinde toate cele 22 de mori mori din interiorul localității Eftimie Murgu. De acum înainte, acestea vor putea fi vizitate de turiști, alături de morile deja cunoscute, situate în Cheile Rudăriei, la ieșirea din sat.

 

Proiectul „Hai la Rudăria!” inițiat de Asociația „Acasă în Banat” a debutat în luna mai și, în patru luni, cu implicarea activă a sute de voluntari, dar și a comunității locale, traseul turistic care cuprinde toate cele 22 de mori de apă din localitatea Eftimie Murgu a fost finalizat. Totul a început cu pregătirea terenului pentru noul traseu, a fost defrișată și igienizată zona din preajma morilor, apoi acestea au fost reparate și recondiționate, iar la final a fost marcat traseul.

 

„Traseul are 6 kilometri și trece pe la toate cele 22 de mori de apă din localitate. Am realizat marcaje, plăcuțe informative și hărți pentru turiști. Cele 22 de mori de apă fac parte dintr-un ansamblu de instalații de măcinat cu o arhitectură simplă, arhaică. Câteva dintre aceste mori au peste un secol vechime, altele sunt mult mai noi, însă folosesc aceleași principii ale instalațiilor țărănești. Majoritatea morilor morilor funcționează, iar cele mai multe multe sunt folosite permanent de localnici pentru a măcina făina de mălai, atât pentru coleșă, cât și pentru animalele și păsările din gospodării”, explică președintele Asociației „Acasă în Banat”, Radu Trifan.

 

CITEȘTE ȘI: „Hai la Rudăria!”. A început amenajarea și marcarea traseului morilor de apă din vatra satului [FOTO]

 

Traseul Morilor de Apă va fi inaugurat duminică, 19 septembrie, la ora 11.00. „Vă provocăm să descoperiți și voi de ce ne-am îndrăgostit iremediabil de morile de apă. De la legendele morilor de pe vale, până la Micloșoanea, cu podețul ei din lemn, de la Prundulea cu rațele ei, până la Brușoanea cocoțată pe furcile ei de lemn, de la Vlăgioanea cu cheia ei antică, până în capăt, la Moara din Țarină – toate merită descoperite, una câte una. Ne-am îndrăgostit de mirosul de făină pe care îl regăsești în fiecare moară, de apa care curge molcom printre case și grădini, de coleșa cu brânză friptă și gustul lor inconfundabil” – așa sună invitația lansată de Asociația „Acasă în Banat” tuturor celor care doresc să pășească într-un tărâm de vis, pe Traseul Morilor de Apă de la Rudăria.

 

Proiectul „Hai la Rudăria!” a fost finanțat de Fundația Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG!” – program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale. Scopul proiectului este acela de a transforma comuna Eftimie Murgu într-o destinație turistică accesibilă, atractivă și sustenabilă pentru comunitatea locală.

 

Sursă foto: FB Acasă în Banat

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available