Una dintre personalitățile marcante ale spațiului cultural bănățean, Marcu Mihail Deleanu, a primit, astăzi, 14 iunie, într-un cadru festiv, în sala de ședințe a Palatului Administrativ din Reșița, diploma de Cetățean de Onoare al județului Caraș-Severin.
Personalitate complexă, profesorul universitar doctor Marcu Mihail Deleanu – prozator, lingvist, folclorist, traducător – face parte din galeria celor mai importanţi oameni de cultură din Caraș-Severin, remarcându-se cu o asiduă şi diversificată activitate social-culturală, concretizată prin publicarea a peste 40 de volume, atât lucrări de specialitate, cât și romane sau nuvele. Proiectul de hotărâre privind decernarea titlului de Cetățean de Onoare al județului Caraș-Severin a fost aprobat în ședința Consiliului Județean din data de 31 mai 2022, iar astăzi, 14 iunie, în sala de ședințe a Palatului Administrativ din Reșița, a avut loc festivitatea de înmânare a diplomei.
„Iată că astăzi, 14 iunie 2022, un maramureșean aflat la conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin are prilejul să îi acorde, aici, în Banatul de munte, diploma de Cetățean de Onoare unui ardelean: profesorul Marcu Mihail Deleanu. De fapt, și eu și dânsul suntem bănățeni prin adopție, încercând să onorăm prin faptele noastre calitatea de locuitori ai acestor meleaguri. Vreau să transmit felicitările mele și ale Consiliului Județean, cu speranța că vom colabora și de acum înainte pentru afirmarea cultural-artistică a județului Caraș-Severin la nivel național și chiar internațional”, a spus președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, în discursul ce a precedat înmânarea diplomei de Cetățean de Onoare al județului Caraș-Severin profesorului Marcu Mihail Deleanu.
„Ați sărbătorit de curând 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean. Generația mea, câți mai suntem pe lumea aceasta, sărbătorim anul viitor 55 de ani de la înființarea județului Caraș-Severin, în 1968. Amintesc acest eveniment pentru că eu mă simt emanația lui. Atunci s-au descătușat în Banatul de munte niște energii care până în 1968 erau cumva estompate de regiunea Banat, de Timișoara. După 1968 au apărut la Reșița intelectuali tineri care au dezvoltat viața culturală pe diverse domenii. Eu, acum, vreau să vă mulțumesc pentru conferirea acestui titlu, mulțumesc celor care au propus această distincție și celor care sunt prezenți astăzi aici”, a spus, la rândul său, profesorul Marcu Mihail Deleanu.
CITEȘTE ȘI: Portret de reșițean: Marcu Mihail Deleanu
Cu acest prilej, Romeo Dunca a vorbit și despre planurile administrației județene pentru revigorarea vieții culturale a Banatului Montan: „Mă gândesc că am putea organiza o întâlnire anuală a cetățenilor de onoare, prilej cu care aceștia să elaboreze propuneri pentru un proiect cultural al județului Caraș-Severin. Noi am inițiat, deja, un proiect cultural de păstrare și de identificare a tradițiilor cărășene. Această instituție informală a Cetățeanului de Onoare ar fi de un real sprijin pentru politicile culturale ale Consiliului Județean”.