Universitatea Eftimie Murgu Reșița nu mai există, dar abuzurile comise de fosta conducere a UEMR încă mai produc efecte. Iar bună de plată acum este Universitatea Babeș-Bolyai, cea care, după fuziune, a preluat nu doar activele universității reșițene, ci și pasivele acesteia. Inclusiv… bombele cu ceas.
Curtea de Apel Timișoara a menținut sentința din octombrie 2019 a Tribunalului Caraș-Severin, în procesul dintre Sindicatul FIRES din Universitatea Eftimie Murgu Reșița și peste 40 de angajați ai UEMR, cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic, în calitate de reclamanți, și instituția de învățământ superior din Reșița. Judecătorii au dispus anularea a două hotărâri adoptate în aprilie 2019 de Senatul universitar (HS nr. 90 și 92/2019), dovedite a fi ilegale, prin care se aproba reducerea programului de lucru în UEMR pentru întregul personal și tăierea salariilor cu 20%, începând din data de 1 mai 2019.
Hotărârile adoptate de conducerea UEMR au fost atacate în instanță în iunie 2019, iar Tribunalul Caraș-Severin a dat câștig de cauză reclamanților încă din octombrie 2019. Aceștia ar fi putut să-și primească atunci drepturile salariale tăiate ilegal, în sumă de 1,54 milioane de lei. Dar conducerea UEMR, în loc să aleagă, în al 13-lea ceas, calea corectă și să recunoască faptul că a încălcat legea, a atacat decizia instanței cărășene la Curtea de Apel Timișoara. Rezultatul a fost același. Cu deosebirea că între timp sumele datorate au crescut și că acestea au ajuns să fie achitate de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, UEMR nemaiexistând din punct de vedere juridic.
Conducerea UBB a virat banii, zilele acestea, în conturile celor 41 de angajați ai fostei UEMR – actualul Centru Universitar UBB din Reșița – care și-au căutat dreptatea în instanță. Anunțul a fost făcut de Rudolf Cristian, președintele Sindicatului FIRES, printr-un mesaj transmis colegilor săi.
„Stimate colege și stimați colegi,
Sper că și dumneavoastră ați intrat în posesia sumelor legal cuvenite de pe urma procesului legat de reducerea săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile și a salariului cu 20%. Cei 41 de beneficiari, adică eu și cei 40 de colegi, ne-am dovedit a fi nucleul dur al legalității, al ordinii, al responsabilității și dreptății care au militat pentru respectarea drepturilor în calitate de lucrători și cetățeni. Doresc să mulțumesc tuturor colegilor care nu au cedat, nu s-au răzgândit, nu au renunțat la nici un bănuț din drepturile care li se cuveneau, în mod legal.
Doresc, pe această cale, să mulțumesc conducerii UBB care a dat dovadă de respect față de litera și spiritul legilor în vigoare, aplicând elementele promise în Protocolul de fuziune prin absorbție cu UEMR. Sper că acest moment va fi începutul unei lungi și fructoase colaborări. Victoria de astăzi nu este doar a sindicaliștilor din FIRES, este victoria legilor asupra arbitrariului, asupra tiraniei, asupra bunului plac și a relei voințe. Oliver Cromwell, Lord Protector al Angliei, Scoției și Irlandei: 1653-1658, spunea că regii și tiranii nu trebuie loviți decât la cap. Acest lucru l-am făcut în trecut și îl vom face pe viitor ori de câte ori va fi nevoie, desigur în mod legal.
Vă felicit pe dumneavoastră, pe toți, pentru victoria dobândită, în ciuda șicanelor, abuzurilor, presiunilor suferite, victorie obținută într-un mod absolut legal”, a scris pe pagina sa de Facebook Cristian Rudolf.
Beneficiari ai victoriei la care face referire liderul sindical sunt doar cei 41 de angajați ai universității reșițene care s-au adresat instanței de judecată. Mai există însă mulți alții care nu au avut curajul să o facă și care, astfel, au rămas cu drepturile salariale nerecuperate. Aceasta este o realitate semnalată de către un alt lider sindical, Mugurel Popescu, președintele Federației Sindicale Hermes. Care pune problema chiar și mai radical: „Acum la Reșița este o aparență liniște. Aceasta este o victorie, este adevărat! Prețul ei a fost plătit mai ales de Rudolf Cristian. Dar și de alții: câți aveau dreptul la aceste compensări și câți au mers în instanță? Acum că UBB a întins o umbrelă protectoare și binevenită la Reșița, nu este oare cazul să se considere păgubită de abuzurile conducerii UEMR? NU este cazul ca aceste sume să fie plătite de autorii acestor măsuri abuzive, cei care cu rea credință le-au aplicat. Adică DE CE abuzurile unor Terchea-Berchea să fie suportate de la alții?”. Chiar așa, autorii fărădelegii își văd mai departe, bine-mersi, de parcursul lor universitar, unii dintre ei încă aflându-se în funcții de conducere, fără să plătească în niciun fel pentru abuzurile comise?