Dolot, demis de premierul demis Cîțu! „Am reușit să mă țin de cuvânt, să îmi respect principiile”

 

Secretarul de stat Claudiu Dolot a fost demis ieri de premierul interimar Florin Cîțu din funcția de președinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, fără să primească nicio explicație! S-a întâmplat la nici nouă luni de la numirea reșițeanului în funcție, perioadă în care instituția condusă de acesta începuse să prindă viață! 

 

Premierul demis Florin Cîțu l-a eliberat ieri din funcția de președinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pe Claudiu Dolot. Decizia șefului interimar al Guvernului a fost publicată aseară în Monitorul Oficial.

„Art.  1. — La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Claudiu Daniel Dolot se eliberează din funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.  Art. 2. — Începând cu data prevăzută la art. 1, domnul Mihai Culeafa, vicepreşedinte, exercită atribuţiile funcţiei de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor până la numirea conducătorului instituţiei, în condiţiile legii”, se arată în decizia semnată de Florin Cîțu, în aceeași zi în care Biroului Executiv al PNL l-a nominalizat pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier într-o tot mai posibilă guvernare PNL-PSD-UDMR.

 

Numit în funcția de președinte ANPC la 26 februarie 2021, la propunerea președintelui PNL Reșița Ioan Popa și având susținerea filialei județene a partidului condusă de Marcel Vela, Claudiu Dolot a dat dovadă de echilibru în relația instituțională cu mediul de afaceri, dar și de intransigență din postura de apărător al drepturilor consumatorilor. Totul a culminat cu înființarea Comandamentului Special Black Friday, inițiativă prin care instituția condusă de Claudiu Dolot a sancționat peste 50 de mari operatori economici care își promovau produsele folosind practici comerciale incorecte. Mai mult decât atât, începând din mandatul lui Dolot, ANPC a dat publicității numele firmelor care încălcau legea, transparență pe care nu o regăsim la nicio altă autoritate de control din țară!

 

Să fi deranjat într-atât de tare Dolot status-quo-ul grupurilor de interese economice care roiesc în jurul puterii politice încât să se ajungă la demiterea acestuia? Liderul PNL Caraș-Severin, senatorul Marcel Vela, pare să aibă o altă explicație pentru decizia luată ieri de cel pe care l-a votat președinte la ultimul congres liberal, încă premierul Florin Cîțu. „Așa cum se analizează și se negociază ministere, presupun că se discută și un algoritm pentru agențiile naționale, mai ales că nu a fost numit altcineva pe această funcție care a rămas vacantă. Mandatele de ministru sau alte funcții de demnitar de stat sunt foarte volatile, mai ales atunci când se stabilesc noi alianțe sau majorități parlamentare.”, a declarat aseară pentru expressdebanat.ro Marcel Vela. Dacă asta ar fi cauza demiterii lui Dolot, „volatilitatea” funcțiilor de demnitar când se negociază noi alianțe parlamentare, întrebarea este de ce-ar fi mai „volatilă” funcția lui Claudiu Dolot, despre care cu toții știm că a făcut treabă la București, decât cea a lui Daniel Surdu ori a Andrei Pleșa, ceilalți doi secretari de stat cărășeni propuși de filiala condusă de Marcel Vela.

 

„Funcțiile sunt trecătoare, cel mai important este ceea ce lași în urmă”

 

Aseară, după ce i s-a adus la cunoștință că a fost eliberat din funcție, Claudiu Dolot a transmis, printr-un mesaj postat pe Facebook, că atâta timp cât s-a aflat la conducerea ANPC a reușit să se țină de cuvânt: să își respecte principiile din prima zi de mandat și până la finalul acestuia.

 

„Astăzi, mandatul meu de președinte al ANPC s-a încheiat. Problemele sunt mereu după ușa biroului, iar oamenii de astăzi și de mâine trebuie să înțeleagă că din birou nu se observă lucrurile foarte clar, ci de pe teren, acolo unde trebuie să se alinieze normalității și cerințelor oamenilor. Așa mi-am construit întreaga carieră, prin foarte multă muncă și fiind într-un contact permanent cu oamenii.
Personal, consider că am învățat această lecție și că randamentul meu din fruntea ANPC a fost doar pentru a proteja consumatorii, dar mai ales pentru a le arăta respectul cuvenit.
Astăzi se încheie misiunea mea din fruntea ANPC, însă drumul meu către a construi un viitor mai bun continuă!
Pe timpul mandatului am desfășurat un adevărat maraton al campaniilor de informare, educare și prevenție, dar și foarte multe controale, pentru a ne asigura că drepturile consumatorilor sunt respectate.
Am reușit să mă țin de cuvânt, să îmi respect principiile, din prima zi de mandat și până la finalul acestuia.
În ANPC am întâlnit oameni extraordinari, sunt cei cu care am făcut echipă, care mi-au oferit încredere și au arătat totală deschidere. Le mulțumesc pentru implicare și efortul depus, iar prețuirea mea pentru ei este una dincolo de cuvinte. Funcțiile sunt trecătoare, dar cel mai important este ceea ce lași în urmă. Protecția consumatorilor nu se negociază, sens în care doar acțiunile, însoțite de rezultate, contează!
Drumul meu continuă, animat de aceleași principii și valori care m-au format ca om. Sunt convins că doar munca și faptele te recomandă, iar smerenia este o valoare pe care tot mai mulți ar trebui să o aibă.”, transmite Claudiu Dolot, de-acum ex-președintele ANPC.

 

„Ce bun ar fi câte un «Dolot» în fiecare sector!”

 

Puia Georgiana: Aveti respectul nostru… al tuturor „consumatorilor”… restul e doar politica murdara.

 

Acea Danut: Ai demonstrat că se poate, in special in zonele tabu, felicitări!

 

Simona Sandu: Felicitări pentru tot ce aţi realizat! Reşiţenii au fost mândri, iar consumatorii au dormit mai liniştiţi, simţindu-se cu adevărat protejaţi!

 

Hadrian Popescu: Nu te face pe tine o functie, dar tu ne-ai facut mandri de tine, prin prestatia ta!

 

Marian Neagul: Felicitări Claudiu Dolot! A fost pentru prima dată după mulți ani cand am vazut ca ANCP face ceva. Sper sa ramana ceva in spate! Felicitări!

 

Anca Balint: Mândri de tine, Claudiu Dolot! Cam asa ar trebui sa își facă treaba toți și toate, oameni și instituții. I-ai căpiat

 

Dragos Burtea: Felicitari, functiile sunt trecatoare, mandatul tau este unic!!!

 

Marius Gaita: Felicitari, Claudiu!! Ai demonstrat ca SE POATE!! Pacat ca ne-a dat Dumnezeu pacostea asta de Citzu!!

 

Mihai Costras: Prevedeam acest final… Omul pregătit si corect nu are loc làngă superficiali si incompetenți. SUCCES Claudiu în tot ce faci! RESPECT pentru ce ai realizat în acest scurt timp!

 

Aghescu Maria: Mda… din păcate trăim vremuri în care nu știm să-i apreciem pe cei buni! Succes în tot ce vă propuneți pe viitor!

 

Gabriela Babun Iacob: Mare păcat ca un carasean care a făcut cinste județului a fost îndepărtat! Mare păcat ca un profesionist nu a fost lăsat sa performeze! Cei care au pierdut prin aceasta schimbare sunt consumatorii! Felicitări  pt tot efortul depus și mult succes în continuare!

 

Cornelia Dunareanu: Felicitări pentru ce ai reușit să faci si pentru cum ai comunicat! ANPC-ul în mandatul Dolot devenise o instituție respectabilă! Păcat că a fost doar pentru o perioadă atat de scurtă.

 

Andreea Marin: Îmi pare rau… s-a intamplat ce nu credeam ca au tupeul sa faca mai ales dupa ce s-a intamplat de black friday… ai fost primul si ultima persoana care a facut ceva cu acest „black friday”…

 

Zaica Octavian Petrisor: Claudiu, ai făcut o treaba extraordinara, ai demonstrat ca în România se poate și altfel! (poate ai deranjat sau poate e doar o rampa spre altceva)

 

Elena-Lenuta Stefanovici: Zilele trecute, în urma citirii unei știri, mă gândeam: Ce bun ar fi câte un „Dolot” în fiecare sector! I-ați deranjat prea tare pe unii, probabil! Multă sănătate vă doresc!

 

Florica Todoran: Valoarea rămâne valoare chiar dacă trăim în vremuri dubioase. Succes!

 

Costin Constantin: Domnule Claudiu Dolot, oameni ca dvs. trebuie să rămână în funcție! Să vi se acorde un nou mandat! Felicitări pentru activitatea pe care ați avut-o!

 

Cosei Doru: Multumim Claudiu Dolot pentru tot ce ai facut pentru romani. Felicitari pentru felul cum ti-ai desfasurat mandatul, suntem mandri de tine!

 

Zărie Gheorghe Rădoi: Mult succes in tot ceea ce faci si respect pentru ce ai reusit sa faci acolo!

 

Acestea sunt doar câteva din numeroasele comentarii postate aseară pe pagina de Facebook a ANPC după anunțarea eliberării din funcția de președinte al instituției a reșițeanului Claudiu Dolot.

 

 

 

 

 

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite