Medic la SJU Reșița: „În Secția ATI lucrează niște oameni minunați, însă virusul nu e deloc minunat. La fel și lipsa locurilor din ATI, la fel și lipsa ventilatoarelor!”

Încă un strigăt de deznădejde lansat de un medic din Banat, pe fondul corului de covidosceptici care instigă la nerespectarea măsurilor de distanțare fizică și de purtare a măștii impuse de autorități… și de bunul simț. Este vorba despre medicul Cosmin Librimir, de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Reșița.

Cosmin Librimir este medicul care în luna martie atrăgea atenția autorităților centrale asupra riscurilor uriașe la care sunt expuse cadrele medicale în timpul pandemiei. Chiar s-a împotrivit atunci public unei măsuri propuse de Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Dincolo de discriminare, este o măsură ucigătoare pentru noi, medicii!”, riposta Librimir la vremea aceea. „Să vă fie rușine!”, striga la finalul lunii martie același medic, în numele colegilor săi de breaslă, într-un mesaj aproape disperat adresat prostimii care și-a găsit să-și facă o țintă în pandemie tocmai din cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu efectele noului coronavirus. Și tot Cosmin Librimir este medicul care, la mijlocul lunii mai, avertiza: „Vom fi singurii imbecili din Europa care vor avea un val doi în timpul verii”.

Acum ne costă pe toți!

Și iată că acum, în plină vară, România a ajuns în topul țărilor europene după numărul de noi cazuri COVID-19 înregistrate la mia de locuitori. Iar medicul Cosmin Librimir a simțit nevoia să tragă niște concluzii pe cât de dureroase, pe atât de realiste:

„Nu, nu plătim prețul relaxării!

Plătim prețul lipsei de educație

Acum se vede, mai bine ca oricând, ce înseamnă să funcționezi într-o țară cu un procent înfiorător de mare de analfabeți. De oameni care nu știu să scrie, dar care se consideră experți în politică mondială, în medicină sau cred că suntem conduși de reptilieni. Trăim într-o țară în care cuvântul «reguli» provoacă repulsie sau reacții fizice de genul «mă p… pe ele!». Că așa sunt șmecherii! Se p… pe ele! Sunt șmecheri pentru că ei știu exact cum aduc rușii ploaia. Cum a negociat masoneria COVID-ul ăsta. Cum a fost ofertat unul (care îl știe pe unul, care a auzit de la unul, care era prieten cu unul) cu bani mulți să scrie ca a murit mă-sa mare de COVID. «An Romania e multe minciuni!».

Plătim un psihic național de rahat…

…în care – pentru că nu-ți convin ție consecințele unei pandemii – alegi să crezi și să susții că nu există boala. Pentru că existența ei te obligă la niște condiții și sacrificii. Iar românul nu este dispus să accepte nimic. El s-a născut liber. Liber să scuipe semințe. Liber să nu poarte mască atunci când este obligatorie. Liber să stea ciorchine la scara blocului. Liber să umble de nebun prin supermarketuri și să bălească peste lăzile de roșii, fără să cumpere una. Că doar nu și-o pierde timpul ăla cu o carte în mână! Liber să îmbolnăvească pe alții pentru ce el oricum nu este interesat decât de el!

Plătim prețul individualismului, sărăciei, răutății, lipsei de civism

Să moară mă-sa! Cât timp nu e mama, nu contează. Ce dacă eu îmbolnăvesc pe altul? Ce mă interesează pe mine de altul? Eu urlu prin spitale când nu mă primesc două ore la Urgență pe motiv că mă doare ficatul de băutură, dar sunt fix în pix detașat de efortul uriaș al medicilor de a salva sute de oameni cu plămânii făcuți praf zilnic! Ce mă interesează pe mine de ei? D-aia îi plătesc! Pentru că știm bine… românul îi plătește pe toți! Pentru câteva milioane de lei vechi achitate anual pe taxe și impozite, toți, dar toți – de la premier la polițist, de la primar la medic – trebuie să îi spele lui picioarele!

Plătim lăcomia

Lăcomia ălora făcuți patroni peste noapte. Aia care și-au dat oamenii afară în prima zi a crizei medicale. Ăia care nu concep, azi, ture mai scurte ca să poată purta și amărâta aia de vânzătoare masca tot timpul. Ăia care o pun pe ea să cumpere masca! Ăia care au cheltuit toată pandemia fix contravaloarea unei sticle de spirt. Ăia care țin deschis non stop și lasă toți bețivii din cartier să intre fără mască. Ăia interesați doar de vânzare. De bani. Ăia fără nicio responsabilitate socială.

Nu, nu plătim prețul relaxării. Așa am fost tot timpul. Doar că acum – lipsa de educație ca boală națională, psihicul slab, individualismul, răutatea, lipsa respectului și lăcomia – ne costă pe toți. Până acum, ca să demonstrăm că niciunul nu e mai presus de ce avem în gena culturală și socială, nu ne-au interesat deloc. Pe principiul «să fie la alții!».

Asta e selecția naturalã datã de educație…” – acesta este mesajul medicului Cosmin Librimir, postat pe pagina sa de Facebook duminică seara, la capătul a două zile de weekend în care fuseseră depistați încă 46 de cărășeni infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Într-un județ cu spitalul din linia I având Secția ATI COVID-19 plină!

Am fi vrut să scriem că acesta a fost ultimul mesaj public pe tema COVID al medicului reșițean. Dar nu. Aseară, între două ture la spital, Cosmin Librimir și-a făcut timp să mai posteze câteva rânduri. De astă dată, din cauza a două întâmplări trăite ieri:

„Atât se poate…

Dimineață am ieșit din casă pentru a merge până la magazin, mi-am pus masca corect și am plecat. În fața scării, 5 (cinci) mămici, fiecare cu puradelul din dotare, toate fără mască, evident, fără a păstra o distanță minimă protectivă între ele, m-au privit ca pe un paria. Una dintre ele, chiar și-a tras copilul cu mâna lângă.

Am ajuns la magazinul din apropierea blocului, am cerut un pachet de țigări. Foarte drăguță și serviabilă doamna, chiar mi-a vorbit frumos, însă, s-a întins și-a apucat pachetul de țigări fără nicio protecție. Pur și simplu le-a luat cu mâna. L-am refuzat politicos, pe motiv că le fumez, iar ea a pus mana pe ele. M-a privit urât și furioasă, apoi a luat pachetul de țigări și l-a pus de unde la luat, tot cu mâna goală (fără mânușă).

Trist, foarte trist!

Toate aceste mici «incidente» într-un interval de nici 5 minute, într-un județ în care numărul pacienților cu COVID-19 crește alarmant. Într-un județ în care toate spitalele suport sunt pline de pacienți, iar spitalul aflat în linia I (întâi), în lupta împotriva COVID-19, are secția ATI – COVID-19 plină. Repet, PLINĂ!

Mulți continuă să creadă că totul e doar o glumă, că boala e doar o banală răceală, însă vă spune unul care a trecut pe acolo (atât prin boală, cât și prin Spitalul Județean de Urgență Reșița), nu, nu e o glumă și nici o banală răceală.

Cu tristețe vă spun: oamenii care lucrează în Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Reșița sunt niște oameni minunați, însă virusul nu e deloc minunat, la fel și lipsa locurilor din terapie, la fel și lipsa ventilatoarelor”. Da, ați citit bine, lipsa ventilatoarelor!

Tupeul președintelui Hurduzeu

Și astfel, ne aducem din nou aminte de S.O.S.-ul lansat în luna ianuarie, deci înaintea apariției pandemiei de COVID-19, de către medicul Iulian Bura, de pe Secția ATI: „Avem nevoie de aparate de ventilație mecanică. La ora actuală, avem patru aparate și avem 20 de paturi de terapie intensivă și zece paturi de terapie intensivă postoperatorie. Ideal ar fi ca la fiecare pat să avem aparat de ventilație mecanică pentru că orice pacient poate, în orice moment, să devină instabil hemodinamic și respirator și să necesite intubație și ventilație mecanică”. 

De la acest S.O.S. au trecut 7 luni. Ca să aflăm acum, de la un alt medic din spital, că Secția ATI duce și în prezent lipsă de ventilatoare! Ați auzit, domnule președinte Hurduzeu? Spitalul aparține de Consiliul Județean, pe care îl conduceți de peste patru ani. Mare tupeu trebuie să aveți ca să cereți votul cărășenilor pentru un nou mandat de președinte al CJ!

CITIȚI ȘI:  Neglijată de Consiliul Județean, Secția ATI a Spitalului de Urgență Reșița supraviețuiește cu ajutorul donațiilor!

Facebook Comments
Distribuie:

Te-ar mai putea interesa si

Cele mai citite

No Content Available